Ziemniaczane, owalne, białe i czarne. Na Górnym Śląsku kluski śląskie z dołkiem to obiadowy klasyk. Gdzieniegdzie w tym regionie jada się knedle w wersji słodkiej i wytrawnej – nadziewane kapustą i farszem z mięsa lub, w sezonie letnim, śliwkami i truskawkami, też należą do obiadowej klasyki.
W Poznaniu natomiast zostaniemy ugoszczeni aż trzema rodzajami regionalnych klusek. Pyzy i kluski szare słyną z okrasy na boczku i duszonej cebulki. Z kolei pampuchy, gotowane na parze, robią furorę polane sosem śmietanowym i obsypane twarogiem wymieszanym z cynamonem. W Białymstoku i na Suwalszczyźnie przewracają się z boku na bok kartacze. Te wielkie, cylindryczne kluski są nadziewane mięsem mielonym o wyrazistym czosnkowym posmaku. Na południu, pod Tatrami, skosztujemy jedynych w swoim rodzaju, wyśmienitych hałusek i tarcioków polanych skwarkami. W całej Polsce, bez względu na lokalne upodobania i historię, najpopularniejszymi kluskami są kopytka oraz lane i kładzione. Podlane sosem i otulone surówką, magicznie teleportują nas w przeszłość, do czasów dzieciństwa…