Dominika Zagrodzka: Jak dużą rolę w diecie odgrywa białe mięso? Ile możemy go jeść na przykład w ciągu dnia?
Dominika Hatala: Białe mięso odgrywa ważną rolę w zbilansowanej diecie, dostarcza bowiem wysokiej jakości białka, witamin i minerałów przy niskiej zawartości tłuszczu. Zalecana ilość spożycia białego mięsa zależy od indywidualnych potrzeb kalorycznych i stylu życia. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie 100-150 gramów gotowanego lub pieczonego białego mięsa dziennie. Białe mięso można spożywać codziennie, ale warto różnicować źródła białka i uwzględnić w diecie ryby, rośliny strączkowe i jajka.
Podczas komponowania zdrowego obiadu proporcje poszczególnych składników powinny zapewniać różnorodność i zbilansowanie posiłku. Mięso niech stanowi około jednej czwartej talerza (100-150 gramów). Połowę talerza powinny zajmować warzywa. Dostarczają błonnika, witamin i minerałów, a także zwiększają objętość posiłku, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Pozostała jedna czwarta to miejsce na węglowodany złożone: brązowy ryż, kaszę, pełnoziarnisty makaron lub ziemniaki. Dzięki temu posiłek dostarcza energii i błonnika.