Kukbuk
Kukbuk

Dlaczego warto jeść indyka? Radzi dietetyczka Dominika Hatala

Indycze mięso jest uznawane nie tylko za bardzo zdrowe, ale i uniwersalne – nadaje się do wielu różnych dań. Jakie wartościowe składniki zawiera? I jak komponować posiłki z indykiem w roli głównej? O to, dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety, pytamy Dominikę Hatalę, dietetyczkę kliniczną.

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne: Katarzyna Hanus

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Dominika Zagrodzka: Jak dużą rolę w diecie odgrywa białe mięso? Ile możemy go jeść na przykład w ciągu dnia?

Dominika Hatala: Białe mięso odgrywa ważną rolę w zbilansowanej diecie, dostarcza bowiem wysokiej jakości białka, witamin i minerałów przy niskiej zawartości tłuszczu. Zalecana ilość spożycia białego mięsa zależy od indywidualnych potrzeb kalorycznych i stylu życia. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie 100-150 gramów gotowanego lub pieczonego białego mięsa dziennie. Białe mięso można spożywać codziennie, ale warto różnicować źródła białka i uwzględnić w diecie ryby, rośliny strączkowe i jajka.

Podczas komponowania zdrowego obiadu proporcje poszczególnych składników powinny zapewniać różnorodność i zbilansowanie posiłku. Mięso niech stanowi około jednej czwartej talerza (100-150 gramów). Połowę talerza powinny zajmować warzywa. Dostarczają błonnika, witamin i minerałów, a także zwiększają objętość posiłku, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Pozostała jedna czwarta to miejsce na węglowodany złożone: brązowy ryż, kaszę, pełnoziarnisty makaron lub ziemniaki. Dzięki temu posiłek dostarcza energii i błonnika.

Mięso indyka jest często polecane osobom na diecie. Dlaczego?

Przede wszystkim za sprawą jego niskiej kaloryczności. Pierś z indyka ma tylko 100-120 kilokalorii w 100 gramach, a dodatkowo charakteryzuje się wysoką zawartością białka (20-25 gramów na 100 gramów mięsa), które jest kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni, jak również wsparcia uczucia sytości. Do tego indyk ma minimalną ilość tłuszczu. To dobre źródło witamin z grupy B, takich jak niacyna (B3) i witamina B6. Zawiera także selen, który jest silnym przeciwutleniaczem wspomagającym odporność i funkcje tarczycy. Mięso indyka ma stosunkowo niską zawartość tłuszczów nasyconych, co jest korzystne dla zdrowia serca i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Jakie jeszcze cenne składniki odżywcze znajdziemy w mięsie indyczym?

Oprócz wspomnianych wcześniej między innymi cynk, który wspiera układ odpornościowy, wpływa na gojenie ran i jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Spożywanie mięsa indyczego może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. Poza tym fosfor. Pomaga on w mineralizacji kości i zębów, bierze też udział w produkcji energii. Fosfor jest kluczowy dla zdrowia układu kostnego i prawidłowego funkcjonowania komórek.

Mięso indyka jest więc zdrowe, zwłaszcza jego chudsze części, takie jak pierś. Zawiera cenne składniki odżywcze, niską ilość tłuszczów nasyconych i ma stosunkowo mało kalorii, co czyni je odpowiednim wyborem dla osób dbających o zdrową dietę i utrzymanie wagi. Dodatkowo jest lekkostrawne, co sprawia, że jest polecane osobom z problemami trawiennymi i w dietach lekkostrawnych.

Przepis na krem z groszku z klopsikami z indyka, jak zrobić krem z groszku, pomysł na wegetariańską sycącą zupę (fot. dinner.show studio)

Fot. dinnershow.studio

Które części indyka są najlepsze z twojej perspektywy jako dietetyka?

Na pewno na pierwszym miejscu postawiłabym indyczą pierś. To najchudsza część mięsa, zawierająca minimalną ilość tłuszczu i bogata w białko. Świetnie nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia, może też być składnikiem sałatek czy kanapek.

Bardzo smaczny i przy okazji dobry dla zdrowia jest udziec. To kawałek bardziej soczysty niż pierś, ponieważ zawiera nieco więcej tłuszczu. Ma bogatszy smak i dobrze sprawdza się w różnorodnych daniach – pieczonych, duszonych lub gotowanych. Nadaje się także do potraw z intensywniejszymi przyprawami i sosami, świetnie się z nimi łączy.

Aby mięso było soczyste, warto piec pierś indyka w rękawie do pieczenia lub przykryć ją folią aluminiową.

Jak najlepiej przyrządzać indyka, by służył naszemu zdrowiu i zachował swoje wartości odżywcze?

Pieczenie jest zdrową metodą, która minimalizuje dodatek tłuszczu, a jednocześnie pozwala zachować wilgotność mięsa i jego wartości odżywcze. Aby mięso było soczyste, warto piec pierś indyka w rękawie do pieczenia lub przykryć ją folią aluminiową, a pod koniec pieczenia zdjąć osłonę, by nadać daniu złocisty kolor. Inną metodą jest oczywiście grillowanie. Ten sposób obróbki sprawia, że mięso jest lekko chrupiące na zewnątrz przy minimalnym dodatku tłuszczu. Warto wcześniej zamarynować mięso w ziołach, soku z cytryny lub jogurcie naturalnym.

A czy masz sprawdzone sposoby na gotowanie i duszenie indyka?

Tak, polecam zwłaszcza gotowanie na parze. To idealna metoda dla osób na diecie lekkostrawnej. Przed gotowaniem można natrzeć mięso ziołami i przyprawami, aby jego smak był bogatszy. Indyk świetnie nadaje się też do duszenia w lekkim bulionie warzywnym. Unikajmy dodawania dużej ilości tłuszczu, a zamiast tego używajmy naturalnych przypraw, jak rozmaryn, tymianek czy liść laurowy. Dobrym pomysłem jest zupa z dodatkiem indyka – to znakomity sposób na dostarczenie naszemu organizmowi białka i cennych składników odżywczych. Jednym słowem: indyk jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się w wielu daniach!

#FunduszePromocji

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk