Aromatyczny, maślany croissant to gwarancja udanego poranka. Tradycyjnie te francuskie rogaliki robi się bez nadzienia – dzięki temu znakomicie się łączą z wszelkimi dodatkami. Równie dobrze smakują na słodko, z czekoladą czy marmoladą, jak w wersji wytrawnej, na przykład z bekonem i jajkiem na twardo. Jednak zanim zaczniemy myśleć o dodatkach, musimy upiec idealnego croissanta: delikatnego, lekkiego, maślanego, który nie będzie się kruszyć. Sprawdźcie, jak krok po kroku samodzielnie zrobić croissanty!
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
Tekst: Diana Kosiorek
Zdjęcia: Diana Kosiorek
czas przygotowania: 5 godzin czas pieczenia: 15 minuJak zrobić Croissanty?
składniki
- zimne masło do laminowania 200 g
Ciasto:
- mąka 500 g
- ciepła woda 220 g
- zakwas pszenny 50 g
- drożdże instant 5 g
- sól 10 g
- cukier 70 g
- jajko „zerówka” 1 sztuka
- masło 25 g
Dodatkowo:
- jajko do smarowania 1 sztuka
Zimne masło rozbijamy między arkuszami papieru do pieczenia i formujemy w płaski kwadrat o boku 20 centymetrów. Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy na gładką masę (do momentu, aż przestanie lepić się do rąk). Jeżeli używamy miksera planetarnego, miksujemy hakiem około 10 minut.
Przykrywamy czepkiem kąpielowym lub ściereczką i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kwadrat o boku około 50 centymetrów. Na środku układamy zimne masło.
Zawijamy krawędzie ciasta – dociskamy, żeby usunąć powietrze. Rozwałkowujemy i składamy na trzy części, za każdym razem uważamy, żeby między warstwami nie uwięzić powietrza. Obracamy ciasto z masłem o 90 stopni, ponownie wałkujemy na prostokąt około 30×60 centymetrów i składamy na trzy części. Zawijamy w ściereczkę lub folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie powtarzamy laminowanie ciasta, czyli rozwałkowujemy, składamy na trzy części, obracamy o 90 stopni, rozwałkowujemy, składamy i odkładamy do lodówki.
Po półgodzinie powtarzamy laminowanie i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt około 30×60 centymetrów i tniemy na 8 trójkątów. Każdy z nich zawijamy w rogalik, odkładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia (użyłam tego samego papieru, w który zawijałam na początku masło). Przykrywamy ściereczkami, a rogale zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki smarujemy dwukrotnie ubitym jajkiem i pieczemy (jedna blacha na raz) około 15 minut, aż będą ciemnozłote.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?