Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić corissany, przepis krok po kroku (fot. Diana Kosiorek)

Croissant DIY

Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!

Tekst: Diana Kosiorek

Zdjęcia: Diana Kosiorek

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Aromatyczny, maślany croissant to gwarancja udanego poranka. Tradycyjnie te francuskie rogaliki robi się bez nadzienia – dzięki temu znakomicie się łączą z wszelkimi dodatkami. Równie dobrze smakują na słodko, z czekoladą czy marmoladą, jak w wersji wytrawnej, na przykład z bekonem i jajkiem na twardo. Jednak zanim zaczniemy myśleć o dodatkach, musimy upiec idealnego croissanta: delikatnego, lekkiego, maślanego, który nie będzie się kruszyć. Sprawdźcie, jak krok po kroku samodzielnie zrobić croissanty!

Jak zrobić Croissanty?

czas przygotowania: 5 godzin czas pieczenia: 15 minu

składniki

  • zimne masło do laminowania 200 g 

Ciasto:

  • mąka 500 g
  • ciepła woda 220 g
  • zakwas pszenny 50 g
  • drożdże instant 5 g
  • sól 10 g
  • cukier 70 g
  • jajko „zerówka” 1 sztuka
  • masło 25 g

Dodatkowo:

  • jajko do smarowania 1 sztuka
Jak przygotować croissanty, przepis, krok po kroku (fot. Diana Kosiorek)

Zimne masło rozbijamy między arkuszami papieru do pieczenia i formujemy w płaski kwadrat o boku 20 centymetrów. Wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy na gładką masę (do momentu, aż przestanie lepić się do rąk). Jeżeli używamy miksera planetarnego, miksujemy hakiem około 10 minut.

Przykrywamy czepkiem kąpielowym lub ściereczką i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kwadrat o boku około 50 centymetrów. Na środku układamy zimne masło.

Jak krok po kroku pryzgotować croissanty (fot. Diana Kosiorek)

Zawijamy krawędzie ciasta – dociskamy, żeby usunąć powietrze. Rozwałkowujemy i składamy na trzy części, za każdym razem uważamy, żeby między warstwami nie uwięzić powietrza. Obracamy ciasto z masłem o 90 stopni, ponownie wałkujemy na prostokąt około 30×60 centymetrów i składamy na trzy części. Zawijamy w ściereczkę lub folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Jak przygotować domowe croissanty (fot. Diana Kosiorek)

Po tym czasie powtarzamy laminowanie ciasta, czyli rozwałkowujemy, składamy na trzy części, obracamy o 90 stopni, rozwałkowujemy, składamy i odkładamy do lodówki.

Po półgodzinie powtarzamy laminowanie i wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut. 

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt około 30×60 centymetrów i tniemy na 8 trójkątów. Każdy z nich zawijamy w rogalik, odkładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia (użyłam tego samego papieru, w który zawijałam na początku masło). Przykrywamy ściereczkami, a rogale zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rogaliki smarujemy dwukrotnie ubitym jajkiem i pieczemy (jedna blacha na raz) około 15 minut, aż będą ciemnozłote.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk