Kukbuk
Kukbuk

Co zrobić z tofu? Radzi Konrad Budzyk, autor "Totalnie tofu"

Tofu – przepisy z wykorzystaniem tego składnika wcale nie są adresowane tylko do wegetarian i wegan. Wręcz przeciwnie! Tofu może być traktowane jak jeden z wielu wysokojakościowych produktów, a nie tylko zamiennik mięsa czy nabiału. Konrad Budzyk, autor książki „Totalnie tofu”, zdradza, jak przyrządzać je tak, by smakowało wyśmienicie!

Tekst: Dominika Zagrodzka

Zdjęcie główne i zdjęcia w tekście: materiały prasowe wydawnictwa Znak

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Tofu to składnik, który na dobre zadomowił się w naszych kuchniach. Jeszcze kilkanaście lat temu był produktem egzotycznym, dziś znajdziemy go w niemal każdym sklepie spożywczym. I to zwykle w kilku różnych wersjach smakowych! Uniwersalność tofu sprawia, że doskonale pasuje do wielu dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Co to jest tofu?

Tofu to, mówiąc najprościej, wegański ser. Brzmi jak herezja, prawda? Ma jednak uzasadnienie – tofu produkuje się w podobnym procesie jak sery. Powstaje ono z „mleka” sojowego, które poddaje się procesowi koagulacji. Do soi dodaje się takie substancje jak chlorek magnezu czy siarczan wapnia, które powodują, że zaczynają powstawać kawałki białka i serwatka. Po odsączeniu otrzymujemy miękkie, lekko gąbczaste tofu.

Zwykle tofu ma postać kostki, jest neutralne w smaku i zapachu, dzięki czemu dobrze chłonie aromaty potraw, do których się go używa, i świetnie nadaje się do marynowania. Tofu występuje w kilku rodzajach. – Najpopularniejsze jest tofu twarde naturalne, znajdziemy je w większości sklepów. To składnik wielu przepisów, także w mojej książce. Pozostałe rodzaje to supertwarde tofu, które słabo pochłania smaki, więc jest mniej uniwersalne, a także tofu jedwabiste, nadające się do koktajli czy zup, bo jest bardzo kremowe i delikatne. Trzeba jeszcze wspomnieć o tofu wędzonym – wymienia Konrad Budzyk.

Godny uwagi jest zwłaszcza ten ostatni rodzaj. Tofu wędzone jako jedyne ma samo w sobie smak. Lekko wędzony aromat doskonale podbija smakowo gulasze czy zupy.

Czy tofu jest zdrowe?

Miłośnicy tofu cenią je zwłaszcza za wysoką zawartość białka – na 100 gramów ma go 8 gramów. Tofu zawiera też dużo wartościowych składników, takich jak witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, cynk czy fosfor. Według badaczy wpływa pozytywnie na zdrowie, chroniąc nas przed różnymi dolegliwościami.

Co zrobić z tofu?

Tofu jest składnikiem uniwersalnym. Przy odrobinie wyobraźni i z wykorzystaniem odpowiednich przepisów jesteśmy w stanie zamienić tę gąbczastą kostkę w pyszne dania główne, przystawki czy desery. – Możemy użyć tofu praktycznie do każdej potrawy, ponieważ samo w sobie nie ma zbyt wiele smaku. Ważne, żeby dobrze odsączyć je z zalewy, w której zwykle się znajduje, wtedy dużo lepiej pochłania aromaty. Ja najczęściej używam tofu do dań, które w oryginale są potrawami mięsnymi – opowiada Budzyk.

W książce „Totalnie tofu” znajdziemy dużo przepisów na wytrawne dania z użyciem tofu, na przykład na ryżowe kanapki onigirazu czy nuggetsy z tofu. Do panierki nuggetsów dodajemy płatki kukurydziane, by były ultrachrupiące, a samo tofu oczywiście wcześniej marynujemy w ulubionych przyprawach. 

Sprawdź przepis na nuggetsy z tofu z książki „Totalnie tofu” >>

Ulubionym daniem Konrada jest jednak coś innego. To tofu kung pao – pikantny gulasz w stylu azjatyckim, serwowany z ryżem. Oprócz tofu są tu warzywa: cukinia, papryka, cebula. O smaku decyduje jednak przede wszystkim sos, który doskonale łączy słoność sosu sojowego, kwaśność octu ryżowego, słodycz cukru trzcinowego i ostrość pieprzu syczuańskiego. Kropką nad i są nerkowce i posiekana zielona cebulka.

Sprawdź przepis na tofu kung pao z książki „Totalnie tofu” >>

Konrad Budzyk zaznacza: – Trzeba pamiętać, że tofu nie jest zamiennikiem jeden do jednego. Nie będzie smakowało identycznie jak na przykład mięso z kurczaka. Forma nuggetsów czy sznycla jest podobna, to jednak zupełnie inny produkt. Sam w sobie na tyle wyjątkowy, że można zrobić z niego pełnoprawne i pełnowartościowe dania.

Jak marynować tofu?

Tofu budzi kontrowersje – niektórzy twierdzą, że smakuje jak kawałek gąbki. Autor książki „Totalnie tofu” jednak przekonuje, że wynika to z nieumiejętnego doprawiania i niewłaściwej obróbki produktu. Tak samo jak w przypadku mięsa, jeśli nie użyjemy marynaty czy odpowiednich przypraw, może się okazać, że będzie puste w smaku.

Konrad podpowiada, aby wybierać świeże tofu, które znajdziemy w sklepowych lodówkach – jest lepszej jakości niż to, które znajdziemy na półce. Przed marynowaniem tofu dokładnie odsączamy na ręczniku papierowym. Możemy też użyć zamrożonego tofu – w procesie rozmrażania utraci niepotrzebny płyn. Trzeba przy tym wziąć pod uwagę, że zmieni się jego struktura, będzie miększe, co nie każdemu pasuje. Tofu nie bez powodu przypomina gąbkę. Dziurkowana tekstura sprawia, że tofu dobrze wchłania na przykład marynaty. Dlatego właśnie przed marynowaniem warto je pokroić w kostkę – szybciej nabierze smaku.

Można obtoczyć tofu w skrobi ziemniaczanej i upiec je lub usmażyć. Będzie mieć cudowną chrupiącą skorupkę.

Jak podpowiada Konrad, najlepszym rozwiązaniem w przypadku tego składnika jest marynowanie przed dodaniem do potrawy. – Warto odstawić zamarynowane tofu na kilka godzin do lodówki, żeby smaki miały czas się przegryźć. Innym sposobem jest dodanie mu nieco tekstury. Jak to zrobić? Można obtoczyć tofu w skrobi ziemniaczanej i upiec je lub usmażyć. Będzie mieć cudowną chrupiącą skorupkę. Dopiero wtedy możemy dorzucić je na przykład do sosu – radzi.

Desery z tofu

Ponieważ tofu często bywa traktowane jako zamiennik nabiału, z powodzeniem sprawdza się w deserach. Zastąpi w nich choćby twaróg. Konrad proponuje, by z użyciem tofu przygotować nadziewane drożdżówki lub klasyczny tofurnik, czyli wegański sernik. Do masy „serowej” dodajemy mleczko kokosowe, by była bardziej kremowa i delikatna, a także budyń waniliowy dla podkręcenia smaku. Całość polewamy czekoladą.

Sprawdź przepis na klasyczny tofurnik z książki „Totalnie tofu” >>

Tofu jest świetne do ciast, na przykład różnego rodzaju tart. Masę, która zazwyczaj składa się głównie z jajek i ze śmietany, robimy z tofu i mleczka kokosowego. To, jakiego rodzaju tofu użyjemy, zależy od deseru – do delikatnej tarty limonkowej dodamy tofu jedwabiste, bo zależy nam na bardzo lekkiej teksturze, z kolei do sernika nada się tofu twarde, które konsystencją bardziej przypomina twaróg.

Tofu dzisiaj nie jest już egzotycznym składnikiem, a raczej czymś, co z sukcesem oswoiliśmy w kuchni. Z jego dodatkiem robimy nie tylko dania inspirowane kuchniami azjatyckimi, ale także potrawy znane z polskiej tradycji kulinarnej, takie jak bigos, pierogi czy sernik. Warto korzystać z możliwości tofu, bo te ogranicza tylko nasza wyobraźnia.

 

Sprawdź też:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk