Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Co zrobić z resztkami wina?

Nie wylewać! Wino świetnie nadaje się do gotowania – będzie pasowało zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserów.

Dziennikarka i redaktorka związana z magazynem "Ferment. Pismo o winie". Współpracuje z portalem "Słówka. Magazyn o języku", prowadzi zajęcia na warszawskim SWPS.

Tekst: Inka Wrońska

fot. Stefan Schauberger / Unsplash

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Nieco zwietrzałe resztki wina po imprezie? Wino, które otworzyliśmy, ale niespecjalnie nam smakuje? Nie wylewajmy, wykorzystajmy je w kuchni. Wino jest wszak składnikiem wielu przepisów kulinarnych, a jego resztki można z powodzeniem wykorzystać. I to na wiele sposobów.

Wlej do garnka

Możesz zaplanować obiad czy kolację wprost z myślą o winie, które ci zostało z poprzedniego dnia. Jeśli masz resztki wina białego, zrób risotto albo ugotuj zupę cebulową. Możesz też zrobić krewetki z patelni, moules marinière, śmietankowy sos do makaronu lub kurczaka, szwajcarskie fondue. Szukasz przepisu? Co powiesz na risotto verde?

Czerwone wino z kolei może natchnąć cię do wypróbowania klasycznych przepisów kuchni francuskiej. To wszak konieczny składnik bœuf bourguignon, czy coq au vin. Możesz też zrobić z niego marynatę do żeberek czy kurczaka BBQ, dolać do sosu bolońskiego, do gulaszu z dziczyzny, przyrządzić sos do steków. Gruszka w czerwonym winie z korzennymi przyprawami to też znakomity pomysł na spożytkowanie winnych resztek. Jeden z przepisów na taki deser znajdziesz tu.

Zamroź na potem

Jeśli zamierzasz wykorzystać resztki wina do gotowania, ale akurat nie dziś i nie w najbliższym czasie, spokojnie możesz je zamrozić w woreczkach czy specjalnych foremkach na kostki lodu. Podczas robienia gulaszu czy sosu po prostu wyjmiesz kilka kostek z zamrażarki i dorzucisz do garnka.

Zrób sos do czerwonego mięsa lub dziczyzny

Zeszklij 2-3 szalotki na oliwie, wlej po pół szklanki czerwonego wina i mocnego bulionu wołowego (jeśli to możliwe, domowego). Gotuj bez pokrywki na mocnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. „Wkręć” w tę redukcję 2 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki. Jeśli chesz wykorzystać taki sos od razu, dodaj do niego nieco posiekanego świeżego rozmarynu do smaku. Możesz też sos zamrozić i wykorzystać w dowolnym momencie – rozmaryn dodasz po rozmrożeniu.

Ugotuj syrop do drinków lub deserów

Do 500 ml czerwonego wina dodaj 150-180 g cukru (najlepszy będzie brązowy, ale jeśli nie masz, biały też może być). Dorzuć kawałek cynamonu, gwiazdkę anyżu i 2-3 goździki. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 20 minut; syrop powinien odparować i zgęstnieć. Przecedź i ostudź, przechowuj w lodówce. Z takiego syropu i schłodzonego wina musującego powstaje świetny koktajl na lato. Proporcja według uznania, ale mniej więcej 1 łyżka syropu na kieliszek wina.

Przyrządź granitę

Najlepsza wychodzi z wina białego, różowego lub musującego. Bardzo wytrawne wina możesz nieco dosłodzić do smaku syropem cukrowym – choć nie jest to konieczne. Możesz też dodać trochę soku z cytryny lub pomarańczy, jeśli masz taką ochotę. Potem wystarczy wlać wino do płaskiej miski, wstawić do zamrażalnika. Gdy będzie już prawie zamrożone, czyli mniej więcej po pół godzinie, zamieszaj, tak aby powstały kryształki lodu. Potem zamrażaj dalej, przez mniej więcej 3 godziny, co 30 minut delikatnie mieszając. Letni deser gotowy!

Interesuje Cię świat wina i innych alkoholi? Dołącz do naszego newslettera KUKBUK Spirits i regularnie otrzymuj najciekawsze wywiady, artykuły i przepisy prosto do swojej skrzynki.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk