Kukbuk
Kukbuk
złote mleko w szklanych naczyniach

Co kryje ajurwedyjskie złote mleko? Właściwości i przeciwskazania

Kubek tego aromatycznego eliksiru nie tylko rozgrzewa ciało, ale także poprawia samopoczucie. Jakie właściwości ma złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem? Wyjaśniamy, na co pomaga słynny złoty napój.

Tekst: Ada Michalak

zdjęcie główne: Shreyak Singh / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Gdy temperatura spada, warto sięgnąć po dodatkowe wsparcie w postaci rozgrzewających napojów. Wśród wielu sposobów na to, jak ogrzać i wzmocnić organizm, warto wyróżnić ajurwedyjskie złote mleko. Za tą nieco egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się napój bardzo podobny do tego, jaki znamy z dzieciństwa, jednak zamiast czosnku, miodu i masła pojawia się kurkuma z mlekiem do picia – ten niezwykły duet zdecydowanie umila mroźne dni. Jedni nazywają go żółtym mlekiem lub po prostu mlekiem z kurkumą, a inni wynoszą do rangi złotego napoju. Jedno jest pewne – moc ajurwedyjskiego złotego mleka jest nieoceniona! Wyjaśniamy, czy złote mleko jest przeciwzapalne, jak mleko z kurkumą i cynamonem działa na kaszel i na gardło, a także na co pomaga złote mleko.

Co to jest złote mleko?

Przyprawy niezbędne do przygotowania ajurwedyjskiego złotego mleka – kurkuma, pieprz, cynamon i anyż (fot. Marion Botella /unsplash.com)

(fot. Marion Botella /unsplash.com)

Złote mleko z imbirem i kurkumą jest rozgrzewającym napojem ajurwedyjskim o wyjątkowych właściwościach. Nic dziwnego, że doceniano go już w starożytnych Indiach! Sławę zawdzięcza nie tylko prozdrowotnemu działaniu, ale przede wszystkim doskonałemu smakowi i intrygującemu wyglądowi. To zasługa świetnej kompozycji składników i aromatycznych przypraw, które rozgrzeją nawet w najbardziej mroźny dzień. Do przygotowania złotego mleka możecie użyć mleka krowiego, ale doskonale sprawdzą się tu napoje roślinne – owsiany, ryżowy czy migdałowy (sprawdź, jak samemu zrobić mleko roślinne >>). W przepisie na złote mleko (zobacz nasz przepis na złote mleko >>) znajdziecie też kurkumę, cynamon i pieprz cayenne, który wzmacnia działanie kurkuminy. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, modyfikujcie przepis na złoty napój według własnych upodobań. Wyśmienicie będzie smakował między innymi z imbirem i kardamonem, a jeżeli wolicie napoje z odrobiną słodyczy, koniecznie dodajcie odrobinę miodu. Zapewniamy, że kubek wypełniony po brzegi tym pysznym napojem nie tylko rozgrzeje ciało i uspokoi umysł, ale przede wszystkim pozytywnie wpłynie na organizm!

Złote mleko – właściwości

Złote mleko z sukcesem rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia, ma pozytywny wpływ na budowę kości i cerę

W okresie, który wyjątkowo sprzyjaja infekcjom, niezwykle istotne jest, by z jeszcze większą czułością dbać o swoje zdrowie. W myśl zasady „lepiej zapobiegać niż leczyć” warto podejmować profilaktyczne działania i sięgać po składniki, które pomogą wzmocnić odporność – jednym z nich bez wątpienia jest złote mleko! Ten napój z sukcesem rozgrzewa i łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła czy kaszel, ma pozytywny wpływ na budowę kości i cerę. Zawarta w kurkumie dodanej do mleka kurkumina jest przeciwutleniaczem – spowalnia więc procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Złote mleko na przeziębienie

Jeden ze składników ajurwedyjskiego złotego mleka – kurkuma w proszku (fot. Unsplash)

 (fot. Tina Witherspoon/unsplash.com)

Kiedy czujecie, że „coś was bierze”, koniecznie sięgnijcie po złote mleko ze świeżą lub z suszoną kurkumą! Dlaczego ten pyszny napój jest świetnym sposobem na przeziębienie, ból gardła czy kaszel? Przede wszystkim właśnie dzięki niezwykłej kurkumie – przyprawie stosowanej jako lek w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od ponad 4 tysięcy lat! Dzięki kurkumie złote mleko ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Do tego podnosi odporność, zwalcza infekcje dróg oddechowych i dolegliwości trawienne, wspomaga pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn. Dodana do złotego mleka kurkuma jest zatem świetnym remedium na przeziębienie.

Złote mleko – jak często pić?

Spożywana w nadmiarze kurkuma, składnik złotego mleka, może podrażnić żołądek i prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości

Mimo że właściwości złotego mleka są nieocenione, warto pamiętać, że – podobnie jak z każdym składnikiem mającym działanie prozdrowotne – należy zachować umiar! Jedna porcja złotego mleka dziennie dla osoby zdrowej jest w zupełności wystarczająca. Spożywana w nadmiarze kurkuma, składnik złotego mleka, może podrażnić żołądek i prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak biegunka czy wymioty. Sięgając więc po złoty napój z kurkumą, pamiętajcie o umiarze.

Złote mleko – przeciwwskazania

Składnik ajurwedyjskiego złotego mleka – korzeń kurkumy (fot. Unsplash)

(fot. Andy Hydyig/unsplash.com)

Większość osób powinna spożywać złote mleko z umiarem, ale istnieją również tacy, którym całkowicie odradza się jego picie. Unikać kurkumy, jednego z podstawowych składników złotego mleka, powinny przede wszystkim osoby z wrzodami żołądka czy nadkwasotą – zawarta w kurkumie kurkumina podrażnia bowiem błonę śluzową jelit i żołądka. Złotego mleka z kurkumą nie powinny spożywać również osoby mające problemy z chorobami dróg żółciowych czy wątroby, a także ci, którzy przyjmują leki rozrzedzające krew, gdyż podobne działanie ma właśnie większa ilość kurkumy.

Złote mleko. Można je pić w ciąży?

Choć oficjalnie kurkumy nie postrzega się jako przyprawy zakazanej w okresie ciąży, część ekspertów zaleca, aby sięgać po nią dopiero po porodzie

Picia złotego mleka z kurkumą nie zaleca się również kobietom w ciąży. Dlaczego? Spożywana w nadmiarze kurkuma może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, ze względu na to, że pobudza pracę macicy. W skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do poronienia. Choć oficjalnie nie postrzega się jej jako przyprawy zakazanej w okresie ciąży, część ekspertów zaleca, aby sięgać po nią dopiero po porodzie. Pamiętajcie – jeżeli macie jakiekolwiek wątpliwości dotyczące spożywania złotego mleka z kurkumą, wybierzcie się do lekarza i szczegółowo to z nim omówcie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk