Sezon na brukselkę zaczyna się w październiku i trwa do końca stycznia. Choć zdaje się, że czasu na zaproszenie brukselki do własnej kuchni jest sporo, spotkania z brukselką nie należy odwlekać. Gdy na straganach pojawią się świeże zielone kuleczki, czym prędzej udajcie się na okoliczny targ i zapakujcie ich solidną porcję do koszyka, aby jak najdłużej rozkoszować się smakiem wyśmienitych dań, które przygotujecie z tego niepozornego warzywa. Brukselkę możecie podać z rumianą zasmażką, podobnie jak kalafior, a także zapiekać z przeróżnymi sosami, smażyć i nawet zrobić niej kimchi. Możliwości jest naprawdę sporo – brukselka świetnie się komponuje z wieloma składnikami, a poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma sporo właściwości zdrowotnych. Mimo miniaturowych rozmiarów pod względem wartości odżywczych dorównuje swojej większej kuzynce, kapuście. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas sód i cynk. Co więcej, dzięki temu, że zawiera sulforafan – bardzo mocny przeciwutleniacz – wykazuje właściwości antynowotworowe. Sięgajcie więc po nią śmiało i gotujcie rozgrzewające jesienne posiłki z brukselką w roli głównej. Gwarantujemy, że przyrządzona według naszych przepisów, przekona nawet największych sceptyków. Sprawdźcie, jakie brukselkowe inspiracje dla was przygotowaliśmy!
Najlepsze przepisy z brukselką
Mimo że dzieci za nią nie przepadają, przygotowana z odpowiednią troską, ma subtelny, orzechowy smak i świetnie prezentuje się na talerzu. Podpowiadamy, w jakich daniach brukselka smakuje najlepiej.
Tekst: Ada Michalak
Zdjęcie główne:
Grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką
Oto doskonała propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań. Stek z antrykotu z brukselką poprawi wam humor i doda energii, gdy za oknem panują chłód i ciemność. Brukselkę obierzcie z wierzchnich liści, pokrójcie na połówki i blanszujcie chwilę w osolonej wodzie. Smażcie ją płaską stroną do dołu, dopóki lekko się nie przypali, a następnie na patelnię wrzućcie pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wlejcie wino, a gdy alkohol wyparuje, dodajcie masło i posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowana brukselka, podana z grillowanym stekiem z antrykotu, jest pyszna, a do tego bardzo sycąca.
Sprawdź, jak zrobić grillowany stek z antrykotu z paloną brukselką >>
Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką
Szukacie pomysłu na sycący, prosty obiad w leniwy dzień? Świetnie sprawdzą się pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką. Smak miękkiego, soczystego mięsa, ostrego sosu z pasty paprykowej i sezamu możecie podkręcić podsmażoną na oliwie brukselką – najlepiej będzie smakować mocno przypieczona, ale wciąż chrupiąca. Pst! Kaczka będzie lepsza, jeśli zamarynujecie ją 12 godzin przed włożeniem do piekarnika. Jeżeli brakuje wam czasu, nie przejmujcie się – możecie przyprawić ją bezpośrednio przed pieczeniem. To proste danie sprawi, że szare jesienne dni staną się lepsze!
Zobacz przepis na pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>
Pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem
Pieczone warzywa świetnie się sprawdzą jako lekki obiad lub lunch do pracy. To szybkie w przygotowaniu danie jest kwintesencją jesienno-zimowej kuchni – seler, ziemniaki i brukselka doskonale komponują się z sosem na bazie jogurtu greckiego i parmezanu. Jesteśmy pewni, że ta prosta wegetariańska propozycja przypadnie do gustu nawet największym brukselkowym sceptykom. Nie zapomnijcie przed podaniem posypać warzyw natką pietruszki – nada daniu wyjątkowy charakter i doda koloru w jesienne dni.
Wypróbuj przepis na pieczony seler z brukselką, ziemniakami i sosem z parmezanem >>
Kimchi z brukselki
Jedzenie kiszonek to jeden z najprostszych sposobów na podniesienie odporności. Kisić można w zasadzie wszystko. A skoro tak, to czemu nie ukisić brukselki? Gwarantujemy, że w tej oryginalnej wersji minikapustka sprawdzi się doskonale! Ostrość kiszonki podbije sriracha, a kapuściany smak warzywa subtelnie podkreślą ziarna kolendry. Kimchi z brukselki możecie traktować i jako przekąskę, i jako dodatek do mięs.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?