Kukbuk
Kukbuk
Pate z wątróbki - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Pâte z kurzych wątróbek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut + czas namaczania wątróbki
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
kurza wątróbka
300 g
mleko
1 szklanka
szalotka
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
masło
90 g
gruszka
1 sztuka
świeży tymianek garść lub suszony
1 i 1/2 łyżeczki
whisky
50 ml
sól
do smaku
pieprz
do smaku
do podania:
pieczywo
według uznania
masło
10 g
wiśnie w zalewie
według uznania
świeży tymianek
garść
opcjonalnie:
masło klarowane
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Joanna Sidor i Marcin Lewandowski

krok 1

Wątróbki myjemy, oczyszczamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

krok 2

Szalotkę i czosnek siekamy. Na patelni rozpuszczamy 50 gramów masła, wrzucamy czosnek i cebulkę i chwilę smażymy. Gruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do smażenia. Tymianek siekamy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy whisky. Dodajemy odsączoną z mleka wątróbkę i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Jeszcze ciepłą wątróbkę blendujemy na gładki mus – w trakcie dodajemy pozostałe masło. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Przekładamy do słoiczków.

krok 4

Pieczywo grillujemy, smarujemy odrobiną masła. Nakładamy na nie mus z wątróbek, wiśnie i tymianek. Kanapki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

TIP:

Jeśli chcemy przechowywać pâte przez kilka dni w lodówce, rozpuszczamy na patelni 30 gramów masła klarowanego, lekko je studzimy i zalewamy nim mus w słoiczkach.

Danie jest inspirowane potrawą z filmu „Posiłek na planie”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.  KUKBUK.pl ma przyjemność patronować sekcji „Kino ze smakiem”.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk