Kukbuk
Kukbuk
Migdałowa jaglanka z brzoskwinią, borówkami i chałwą

Migdałowa jaglanka z brzoskwinią, borówkami i chałwą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kasza jaglana
½ szklanki
woda lub mleko migdałowe
⅔ szklanki
sól
szczypta
brzoskwinia
½ sztuki
borówki amerykańskie
garść
migdały
20 g
chałwa (opcjonalnie: migdałowa)
do posypania

Przepis i wykonanie: Barbara Golatowska


Stylizacja i zdjęcia: Aleksandra Stachowicz

krok 1

Kaszę wsypujemy do garnka, w którym będziemy ją gotować. Dwukrotnie płuczemy kaszę – nalewamy wodę, mieszamy i odlewamy. Następnie wlewamy wodę lub mleko migdałowe, dodajemy sól i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i – bez podnoszenia przykrywki – gotujemy 10 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.

borówki, chałwa, brzoskwinie, migdały

krok 2

Podczas gotowania kaszy przygotowujemy resztę składników. Myjemy owoce. Brzoskwinię kroimy w małe kawałki. Migdały przepoławiamy.

krok 3

Gotową kaszę mieszamy z migdałami i przekładamy do miski. Dodajemy owoce i posypujemy pokruszoną chałwą.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk