Kukbuk
Kukbuk
Przepis na zapiekaną kapustę z sosem pomidorowym i parmezanem (fot. Ula Demczuk)

Zapiekane wstążki z kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
papryka ramiro
4 sztuki
oliwa
1 łyżka + do skropienia
szalotka
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
kumin
1/2 łyżeczki
słodka papryka
1/2 łyżeczki
passata pomidorowa
400 ml
sól
do smaku
mielony pieprz
do smaku
kapusta włoska
1 sztuka
starty pecorino
50 g

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk

krok 1

Papryki – po usunięciu gniazd nasiennych – rozkładamy na blasze i grillujemy w piekarniku z dwóch stron.

krok 2

Upieczoną paprykę przekładamy do miseczki, nakrywamy talerzykiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obieramy (skórka powinna odchodzić z łatwością) i kroimy na kawałki.

krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotkę i czosnek oraz przyprawy. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 3 minuty. Dorzucamy paprykę i smażymy znów 3 minuty.

krok 4

Na patelnię wlewamy passatę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

krok 5

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Kapustę myjemy, osuszamy, a następnie obieramy z luźnych listków.

krok 6

Kroimy kapustę w poprzek na plastry o szerokości około 1 centymetra. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy sosem pomidorowo-paprykowym, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez 15-20 minut, aż brzegi kapusty będą lekko brązowe i chrupiące. 

krok 7

Kapustę mieszamy tak, by plastry rozpadły się na wstążki. Przekładamy je na talerze i posypujemy pecorino.

Więcej przepisów z kapustą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk