Kukbuk
Kukbuk
Placuszki szpinakowe z łososiem, ze śmietaną i z koperkiem. Hortex. (fot. Maciek Niemojewski)

Wytrawne placuszki szpinakowe z łososiem, ze śmietaną i z koperkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
Placki:
szpinak rozdrobniony Hortex
150 g
mąka pszenna
180 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
jajko „zerówka”
2 sztuki
mleko
180 ml
rozpuszczone masło
30 ml
Dodatkowo:
koperek
1 pęczek
cytryna
1 sztuka
śmietana 18%
50 ml
serek śmietankowy
100 g
łosoś wędzony
150 g
kapary
kilka sztuk
świeżo mielony czarny pieprz
do posypania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Szpinak rozmrażamy na sitku najlepiej dzień przed smażeniem placków. Rozmrożony odsączamy z nadmiaru wody.

krok 2

Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do malaksera wrzucamy jajka, wlewamy mleko i rozpuszczone masło. Dodajemy odsączony szpinak i blendujemy na gładki mus, który przelewamy do miski z suchymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

krok 3

Koperek siekamy. Cytrynę rozkrawamy na pół – z jednej części wyciskamy sok, drugą kroimy w łódeczki. Śmietanę i serek ucieramy z sokiem z cytryny i z połową posiekanego koperku.

krok 4

Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem nakładamy po 2-3 porcje ciasta. Kiedy na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze minutę. Gotowe placuszki układamy jeden na drugim, aby nie ostygły. Gdy usmażymy wszystkie, rozkładamy je na talerze. Na wierzchu każdego kładziemy łyżkę serka i kawałek wędzonego łososia. Posypujemy kaparami, koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Szpinakowe placki podajemy z kawałkami cytryny. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk