Kukbuk
Kukbuk
Wytrawna rolada szpinakowa z serkiem Philadelphia, awokado i wędzonym łososiem. Hortex (fot. Maciek Niemojewski)

Wytrawna rolada szpinakowa z serkiem Philadelphia, awokado i wędzonym łososiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas rozmrażania szpinaku i chłodzenia rolady
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto szpinakowe:
szpinak rozdrobniony Hortex
450 g
czosnek
2 ząbki
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
jajko „zerówka”
4 sztuki
sól
szczypta
cukier
1 łyżka
mąka pszenna
140 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Dodatkowo:
serek Philadelphia
250 g
dojrzałe awokado
1 sztuka
sok z cytryny
1 łyżka
szczypiorek
½ pęczka
łosoś wędzony w plastrach
200 g
prażony sezam
30 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Szpinak rozmrażamy na sitku i odsączamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i siekamy. Na suchą patelnię wrzucamy odsączony szpinak i czosnek, doprawiamy pieprzem i smażymy przez kilka minut, aż liście całkowicie stracą wodę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

krok 3

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, chwilę miksujemy i, nie przerywając ubijania, wrzucamy po 1 żółtku. Do masy przesiewamy mąkę pszenną połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy przestudzony szpinak i bardzo krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na przygotowaną blachę, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotową roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę i po oderwaniu papieru do pieczenia zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Odkładamy do wystudzenia.

krok 4

Serek lekko ucieramy. Awokado obieramy, kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zimną roladę rozwijamy, smarujemy serkiem. Na środku układamy kawałki awokado i szczypiorek. Zawijamy w rulon. Na folii spożywczej rozkładamy plastry łososia tak, by utworzyć prostokąt (powinien mieć długość rolady). Na brzegu układamy ciasto szpinakowe i zawijamy je w plastry łososia. Szczelnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

krok 5

Na desce do krojenia rozsypujemy prażony sezam. Schłodzoną roladę rozwijamy z folii i obtaczamy w sezamie. Tak przygotowane szpinakowe ciasto kroimy na plasterki o grubości około 2 centymetrów. Od razu podajemy.

Materiał powstał we współpracy z marką Hortex.

Więcej przepisów ze szpinakiem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk