Wrap z paprykowym kurczakiem i ze szpinakiem
- KURCZAK:
- pierś kurczaka
- 300 g
- cebula
- ½ sztuki
- czosnek
- ½ ząbka
- sok z limonki
- 2 łyżki
- sól
- ½ łyżeczki
- pieprz
- ½ łyżeczki
- mielona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- mielona ostra papryka
- ½ łyżeczki
- pasta paprykowa
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 2 łyżki
- DODATKOWO:
- tortilla pszenna
- 2 sztuki
- czerwona papryka
- ½ sztuki
- szpinak baby
- 60 g
- sos ogórkowy
- 4 łyżki
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa łączymy z sokiem z limonki, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, pastą paprykową, oliwą. Dokładnie mieszamy – marynatą nacieramy pierś kurczaka. Mięso odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jeśli nie mamy czasu, możemy pominąć ten etap.
krok 2
Na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką układamy filet z kurczaka i smażymy na średnim ogniu około 8 minut z jednej strony, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy 5-6 minut. Mięso po nacięciu w najgrubszym miejscu powinno być miękkie, a wyciekający sok powinien być bezbarwny. Jeśli jest różowy, smażymy jeszcze 2 minuty.
krok 3
Placki krótko podgrzewamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku. Płasko rozłożone tortille nacinamy z jednej strony – od brzegu do środka placka. Dzielimy na 4 równe części. Na jednej układamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, na drugiej pokrojonego grillowanego kurczaka, na trzecią nakładamy 2 łyżki sosu ogórkowego, a na czwartej układamy szpinak. Placek składamy, począwszy od części z rozciętym prawym brzegiem, i zgodnie z ruchem wskazówek zegara składamy tortillę, nakładając na siebie kolejne części, aż powstanie trójkąt. Gotowego wrapa podajemy od razu po przygotowaniu lub zabieramy do pracy na lunch.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.