Włoskie le polpette ze spaghetti, z sosem pomidorowym i mozzarellą
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Pulpety:
- boczek wędzony
- 100 g
- czosnek
- 1 ząbek
- ziele angielskie
- 4 ziarna
- wędzona słodka papryka
- 1/2 łyżeczki
- koper włoski
- 1 łyżeczka
- sól
- 1 łyżeczka
- pieprz
- 1 łyżeczka
- ostra papryka mielona
- 1/2 łyżeczki
- natka pietruszki
- 1/2 pęczka
- mozzarella
- 70 g
- mielone mięso wieprzowe
- 250 g
- mielone mięso wołowe
- 250 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka
- bułka tarta
- 20 g
- maka pszenna
- do obtoczenia
- olej roślinny
- do smażenia
- Sos pomidorowy:
- szalotka
- 2 sztuki
- olej
- 1 łyżka
- suszone oregano
- 1 łyżeczka
- suszona bazyli
- 1 łyżeczka
- sól
- 1/2 łyżeczki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- 1/2 łyżeczki
- przecier pomidorowy
- 500 ml
- woda
- opcjonalnie 50 ml
- cukier
- 1 łyżeczka
- Do podania:
- ugotowane spaghetti
- 100 g
- mozzarella
- 30 g
- świeża bazylia
- kilka listków