Kukbuk
Kukbuk
Pierożki Gyoza - Festiwal 5 smaków (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie pierożki gyōza

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ciasto:
mąka pszenna
250 g
sól
1 łyżeczka
gorąca woda
130 ml
mąka ziemniaczana
do posypania
olej sezamowy
2 łyżki
woda
1/2 szklanki
farsz:
shitake
150 g
kapusta pekińska
4 liście
por
1/2 białej części
marchewka
1 sztuka
imbir
2 centymetrowy kawałek
czosnek
1 ząbek
dymka
1/2 pęczka
świeża kolendra
kilka gałązek
papryczka chili
1/2 sztuki
olej sezamowy
1 łyżka
brązowy cukier
1/2 łyżeczki
sól
do smaku
sos sojowy
1 łyżka
sok z limonki
z 1/2 sztuki
sos:
sos sojowy
4 łyżki
ocet ryżowy
1 łyżka
papryczka chili
1/2 sztuki
brązowy cukier
1/2 łyżeczki
olej sezamowy lub prażony sezam
1 łyżeczka
świeża kolendra
kilka listków

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Joanna Sidor i Marcin Lewandowski

krok 1

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, aż woda trochę się ostudzi. Ciasto wyrabiamy ręcznie około 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy je w jeden lub dwa wałki, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

krok 2

Przygotowujemy farsz. Grzyby oczyszczamy i drobno kroimy, kapustę siekamy, por tniemy w półtalarki. Marchewkę, czosnek i imbir obieramy, następnie ścieramy na tarce. Dymkę, kolendrę i papryczkę kroimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju sezamowego, wrzucamy przygotowane warzywa i zioła i dusimy je do miękkości na małym ogniu. Na koniec doprawiamy brązowym cukrem, solą, sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawiamy do przestudzenia.

krok 3

Schłodzone ciasto dzielimy na 36 równych części. Na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną wałkujemy każdy kawałek na bardzo cienki placek i wycinamy z niego kółka o średnicy 8-9 centymetrów. Placuszki układamy jeden na drugim. Gdy przygotujemy już wszystkie, zaczynamy zawijać pierożki – na każdy krążek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy ciasto w charakterystyczny sposób. Gotowe pierożki odkładamy na stolnicę.

krok 4

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i ustawiamy na niej pierożki jeden obok drugiego. Smażymy przez chwilę, a gdy zrobią się rumiane od spodu, zalewamy je wodą i przykrywamy patelnię pokrywką. 

krok 5

Podczas duszenia pierożków przygotowujemy sos. Wszystkie składniki łączymy w małej miseczce i dokładnie mieszamy.

krok 6

Gdy na patelni pozostanie bardzo mało wody, zdejmujemy pokrywkę i polewamy pierożki pozostałym olejem sezamowym. Podsmażamy chwilę i zdejmujemy z ognia (jeśli chcemy odsączyć nadmiar tłuszczu, możemy je na chwilę położyć na ręczniku papierowym). Pierożki podajemy na ciepło, ze słodko-ostrym sosem.

Danie jest inspirowane potrawą z filmu „„Słodko-gorzki”, który można zobaczyć w ramach czternastej edycji Azjatyckiego Festiwalu Filmowego Pięć Smaków.  KUKBUK.pl ma przyjemność patronować sekcji „Kino ze smakiem”.

Więcej przepisów wegetariańskich:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk