Wegetariańskie pierożki gyōza
czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- ciasto:
- mąka pszenna
- 250 g
- sól
- 1 łyżeczka
- gorąca woda
- 130 ml
- mąka ziemniaczana
- do posypania
- olej sezamowy
- 2 łyżki
- woda
- 1/2 szklanki
- farsz:
- shitake
- 150 g
- kapusta pekińska
- 4 liście
- por
- 1/2 białej części
- marchewka
- 1 sztuka
- imbir
- 2 centymetrowy kawałek
- czosnek
- 1 ząbek
- dymka
- 1/2 pęczka
- świeża kolendra
- kilka gałązek
- papryczka chili
- 1/2 sztuki
- olej sezamowy
- 1 łyżka
- brązowy cukier
- 1/2 łyżeczki
- sól
- do smaku
- sos sojowy
- 1 łyżka
- sok z limonki
- z 1/2 sztuki
- sos:
- sos sojowy
- 4 łyżki
- ocet ryżowy
- 1 łyżka
- papryczka chili
- 1/2 sztuki
- brązowy cukier
- 1/2 łyżeczki
- olej sezamowy lub prażony sezam
- 1 łyżeczka
- świeża kolendra
- kilka listków