Kukbuk
Kukbuk
Pesto z botwiny na grzankach (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie pesto z botwiny ze słonecznikiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
botwina
1 pęczek (bez buraczków)
nasiona słonecznika
3 łyżki
czosnek
dwa ząbki
płatki drożdżowe
3 łyżki
oliwa
75 ml + 1 łyżka
sok z cytryny
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Botwinę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.

krok 2

Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

krok 3

Botwinę, słonecznik i czosnek umieszczamy w malakserze. Dodajemy płatki drożdżowe, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania płynnego pesto. Jeśli krem okaże się zbyt gęsty, dolewamy oliwy.

krok 4

Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wylewamy na wierzch łyżkę oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto będzie dobre nawet przez 10 dni.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk