Wegańskie pesto z botwiny ze słonecznikiem
- botwina
- 1 pęczek (bez buraczków)
- nasiona słonecznika
- 3 łyżki
- czosnek
- dwa ząbki
- płatki drożdżowe
- 3 łyżki
- oliwa
- 75 ml + 1 łyżka
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Botwinę myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki.
krok 2
Słonecznik prażymy przez chwilę na suchej patelni. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
krok 3
Botwinę, słonecznik i czosnek umieszczamy w malakserze. Dodajemy płatki drożdżowe, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy do uzyskania płynnego pesto. Jeśli krem okaże się zbyt gęsty, dolewamy oliwy.
krok 4
Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wylewamy na wierzch łyżkę oliwy, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak przygotowane pesto będzie dobre nawet przez 10 dni.
Zobacz również:
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Boćwina czy botwina?
Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka?
- Ludzie i inspiracje
21 sposobów na przyrządzenie szpinaku
Dla sceptyków, nieprzekonanych i tych, którym niestraszne kulinarne wyzwania – sprawdźcie najlepsze sposoby na przyrządzenie szpinaku.
- Ludzie i inspiracje
18 pomysłów na szparagi
Zgrabne i eleganckie, świetnie odnajdują się w każdej sytuacji. Na gofrze, w azjatyckiej sałatce czy sauté – szparagi możemy jeść na okrągło. Rozpocznijcie szparagową rozpustę!
- Kultura i wiedza
Boćwina czy botwina?
Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka?