Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
czas przygotowania: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- sałatka:
- marchew kolorowa
- 6 sztuk
- seler
- 1 sztuka
- pietruszka
- 3 sztuki
- burak
- 4-5 sztuk
- czerwona cebula
- 2 sztuki
- czosnek
- 1 główka
- oliwa
- do skropienia
- cytryna
- 1 sztuka
- tymianek
- 3 gałązki
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- majonez:
- jałowiec
- 10 sztuk
- aquafaba
- z 1 puszki ciecierzycy
- musztarda diżońska
- 1 łyżka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- olej roślinny
- 1½ szklanki
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- do podania:
- płatki drożdżowe
- natka pietruszki
- koperek