Tradycyjna sałatka śledziowa
- śledź typu matias
- 3 płaty
- mleko
- 300 ml
- jajko "zerówka"
- 3 sztuki
- jabłko
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- cytryna
- 1/2 sztuki
- groszek konserwowy
- 1/2 puszki
- ogórek kiszony
- 3 sztuki
- musztarda dijon
- 2 łyżeczki
- majonez
- 3 łyżki
- pieprz
- do smaku
przepis: Edyta Przekop
zdjęcie: Maciek Niemojewski
stylizacja: Marcin Lewandowski
krok 1
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie myjemy je pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Korzystając z przystawki cube cutter, ryby kroimy w drobną kostkę.
krok 2
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w kostkę w przystawce robota planetarnego.
krok 3
Jabłko i cebulę obieramy, szatkujemy przy użyciu robota. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek odsączamy z zalewy, ogórki rozdrabniamy dzięki przystawce.
krok 4
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dodajemy musztardę, majonez i doprawiamy pieprzem. Mieszamy delikatnie, by składniki się połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.
TIP
Sałatkę możemy przygotować również w formie warstw. Na dnie naczynia układamy warstwę śledzia, smarujemy go musztardą. Następnie nakładamy ogórki i jajka. Posypujemy pieprzem oraz smarujemy majonezem. Wykładamy cebulę, jabłko, a także kolejną porcję śledzia, którą obficie przykrywamy majonezem. Wierzch posypujemy groszkiem.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczne słodkości z korzennymi przyprawami
Słodki zestaw obowiązkowy. Szefowie kuchni z Farmy Bii radzą, co oprócz piernika warto postawić na świątecznym stole.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.
- Ludzie i inspiracje
Pomysły na wegańską kolację wigilijną
Tradycyjne potrawy Wigilijne na Farmie Bii bez jajek i ryb. Bo tylko krok nas dzieli od wegańskiej wieczerzy.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczne słodkości z korzennymi przyprawami
Słodki zestaw obowiązkowy. Szefowie kuchni z Farmy Bii radzą, co oprócz piernika warto postawić na świątecznym stole.
- Ludzie i inspiracje
Świąteczny obiad. Tradycyjny, ale z pomysłem
Wieczerza jak co roku, a jednak inna. Kucharze z Farmy Bii wiedzą, że wystarczy zmienić jeden składnik, aby święta smakowały odrobinę inaczej.