Tosty z twarożkiem orzechowym i konfiturą malinową
czas przygotowania: 40 minut + czas namaczania orzechów
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
- Twarożek orzechowy:
- prażone orzechy laskowe
- 150 g
- nerkowce lub migdały
- 100 g
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- syrop klonowy
- 2 łyżki
- ziarenka z laski wanilii
- z 1 sztuki
- sól
- szczypta
- mleko migdałowe
- 100 ml
- Konfitura malinowa z cydrem:
- maliny
- 400 g
- cydr
- 300-400 ml
- cukier
- 2 łyżki
- Tosty:
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- sól
- szczypta
- syrop klonowy
- 1 łyżka + do polania
- chleb na zakwasie
- 4 grube kromki
- masło klarowane
- do smażenia
- świeży tymianek
- do posypania