Tortilla szpinakowa
- szpinak baby
- 100 g
- gorąca woda
- 250 ml
- mąka pszenna lub pełnoziarnista
- 160 g + do podsypania
- sól
- ¾ łyżeczki
- proszek do pieczenia
- ½ łyżeczki (opcjonalnie)
- kumin
- ⅓ łyżeczki
- biały pieprz
- ⅓ łyżeczki
- rozpuszczone masło lub oliwa
- 2 łyżki
- woda
- 30-40 ml
Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Szpinak myjemy. Na patelnię wlewamy gorącą wodę, wrzucamy liście i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i studzimy na sitku.
krok 2
Do miski przesiewamy mąkę, sól i opcjonalnie proszek do pieczenia. Dodajemy kumin i biały pieprz i dokładnie mieszamy.
krok 3
Szpinak blendujemy z masłem lub oliwą na gładkie purée – dodajemy je do suchych składników. Ciasto najpierw mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ręcznie. Stopniowo wlewamy wodę – ciasto powinno być zwarte, ale jednocześnie miękkie i elastyczne. Jeśli szpinak był bardzo wodnisty, możemy pominąć dodawanie wody. Gdy składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto jeszcze przez chwilę, a następnie dzielimy je na 4 lub 5 równych części, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło.
krok 4
Każdą porcję wałkujemy na blacie obficie posypanym mąką – najcieniej, jak tylko się da. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż pojawią się pęcherzyki, a placek ładnie się zarumieni. Usmażone placki przekładamy na bawełnianą ściereczkę i przykrywamy drugą, aby nie wysychały. Tortille przygotowujemy, gdy są jeszcze ciepłe. Możemy je również zamknąć w woreczku strunowym i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub zamrozić. Przed podaniem placki możemy podgrzewać przez chwilę w piekarniku lub na patelni – wtedy ponownie zrobią się miękkie i elastyczne.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na placki do tortilli
Złote, chrupiące tortille są niesamowicie uniwersalne – sprawdzają się zarówno jako szybkie przekąski, jak i większe dania. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto na placki do tortilli, potrawy rodem z Meksyku.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na sosy do tortilli
Mogą być słodkie lub wytrawne, gęste albo nieco rzadsze. Jedno jest pewne – potrafią zdziałać cuda i dodać polotu nawet najprostszym potrawom. Oto przepisy na sosy do tortilli, które sprawią, że na waszych talerzach nie zostaną nawet okruszki.
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tortillę z kurczakiem
Złote i chrupiące placki, soczysty kurczak i kuszące dodatki – czego chcieć więcej? Tortilla jest dobra na wszystko! Podpowiadamy, jak odpowiednio ją potraktować, aby odwdzięczyła się wyśmienitym smakiem.