Tortilla paprykowa z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
czas przygotowania: 30 min + 120 min pieczenia mięsa
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- SZARPANY KURCZAK:
- ćwiartka kurczaka
- 3 sztuki (lub pierś kurczaka 400 g)
- czosnek
- 1 ząbek
- sos adobo
- 2 łyżki
- sos worcester
- 1 łyżka
- miód
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 2 łyżki
- wędzona papryka
- 1 łyżeczka
- chili
- szczypta
- sól
- 1 łyżeczka
- sok pomarańczowy
- 50 ml
- SALSA:
- pomidor malinowy
- 1 sztuka
- awokado
- ½ sztuki
- czerwona cebula
- ⅓ sztuki
- sok z limonki
- ½ sztuki
- świeża kolendra
- garść
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- DODATKOWO:
- tortilla paprykowa
- 2 sztuki
- ser mimolette
- 4 plastry
- sos jogurtowy z kolendrą
- 4 łyżki
- pikle
- według uznania
- prażony sezam
- prażony sezam