Kukbuk
Kukbuk
Jak przygotować hiszpańską tortille de patatas. Przepis na szybką tortille z ziemniakami. Tortilla de patatas - PRZEPIS (fot. Maciej Kaniuk)

Tortilla de patatas

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
ziemniaki
5 sztuk
oliwa
do gotowania i smażenia
cebula
1 sztuka
jajko "zerówka"
6 sztuk
sól
1 łyżeczka

Przepis i przygotowanie: Felix


Zdjęcie: Maciej Kaniuk

krok 1

Ziemniaki kroimy w małą kostkę, zalewamy oliwą i gotujemy na średnim ogniu (nie smażymy). Kiedy są prawie gotowe, dodajemy poszatkowaną cebulę. 

krok 2

Jajka mieszamy w misce z łyżeczką soli. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i dokładamy do jajek. Mieszamy, lekko rozgniatając niektóre kawałki ziemniaków. 

krok 3

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy. Wylewamy na nią ciasto i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia z jednej strony. Za pomocą talerza, którym przykrywamy patelnię, obracamy tortillę i smażymy z drugiej strony do zarumienienia.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z ziemniakami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk