Kukbuk
Kukbuk

Tort na ciemnym biszkopcie z musem z białej czekolady konfiturą malinową i crunchem z mlecznej czekolady

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + czas chłodzenia + czas stygnięcia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Konfitura malinowa:
woda
150 g
cukier
150 g
maliny
500 g
sok
z 1 cytryny
Biszkopt:
jajko „zerówka”
8 sztuk
cukier
120 g
mąka pszenna
120 g
kakao
50 g
Syrop:
cytryna
2 sztuki
pomarańcza
2 sztuki
woda
½ l
cukier
250 g
rozmaryn
3 gałązki
ulubiony alkohol
kilka kropel
Mus z białej czekolady:
biała czekolada
250 g
śmietanka 36%
800 g
mascarpone
400 g
Crunch z mlecznej czekolady:
mleczna czekolada
300 g
sól
szczypta
płatki kukurydziane
300 g
Polewa:
biała czekolada
200 g
Do dekoracji:
owoce sezonowe
wedle uznania
jadalne kwiaty
wedle uznania
rozmaryn lub tymianek
wedle uznania

Przepis i przygotowanie: MUUS Cakes & Wine


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Przygotowujemy konfiturę. Do garnka wlewamy wodę i cukier. Zagotowujemy i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy maliny oraz sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Po około 30-40 minutach konfitura zredukuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy konfiturę z gazu i odstawiamy do przestygnięcia.

krok 2

Przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem w jednej misce. Do drugiej – przesiewamy mąkę z kakao i następnie dodajemy w trzech partiach do jajek z cukrem, nie przestawiając delikatnie mieszać masy szpatułką.

krok 3

Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy. Następnie dodajemy wodę, cukier, rozmaryn i kilka kropel ulubionego alkoholu. Gotujemy syrop. Gdy cukier się całkowicie rozpuści zdejmujemy syrop z gazu. Odstawiamy do przestygnięcia.

krok 4

Przygotowujemy mus z białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietankę ubijamy z mascarpone. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę do ubitego kremu, cały czas delikatnie mieszając całość szpatułką.

krok 5

Zabieramy się za crunch. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy szczyptę soli i łączymy szpatułką z płatkam kukurydzianymi. Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, równomiernie rozsmarowujemy i wsadzamy do lodówki, by całość stężała. Po wyjęciu crunch kruszymy na drobne kawałki.

krok 6

Składamy tort. Biszkopt wycinamy biszkopt z tortownicy i przekrawamy na 3 równe blaty. Następnie każdy z nich nasączamy wcześniej przygotowanym syropem, smarujemy konfiturą malinową i nakładamy mus z białej czekolady. Na koniec posypujemy crunchem. Ważne, by pamiętać, że górny blat smarujemy jedynie musem z białej czekolady, nie używamy konfitury. Gotowy tort wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

krok 7

Przed wyjęciem tortu z lodówki rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblewamy tort i dekorujemy owocami sezonowymi, ziołami i jadalnymi kwiatami.

Więcej przepisów z malinami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk