Tort limonkowo-malinowy
        typ diety: dowolna
 
        typ posiłku: deser
- ciasto maślane:
 - miękkie masło
 - 185 g
 - cukier
 - 150 g
 - jajko "zerówka"
 - 3 sztuki
 - mąka pszenna
 - 270 g
 - mąka ziemniaczana
 - 10 g
 - proszek do pieczenia
 - 3/4 łyżeczki
 - soda oczyszczona
 - 3/4 łyżeczki
 - skórka z limonki
 - otarta z 1 sztuki
 - maślanka lub kefir
 - 180 ml
 - nasączenie:
 - sok z limonki
 - z 1 sztuki
 - woda
 - 200 ml
 - limonkowy curd:
 - sok z limonki
 - 100 ml
 - cukier
 - 50 g
 - jajko "zerówka"
 - 2 sztuki
 - masło
 - 100 g
 - krem malinowy:
 - świeże lub mrożone maliny
 - 150 g
 - cukier
 - 50 g
 - żelatyna
 - 1 łyżeczka
 - mascarpone
 - 125 g
 - śmietanka 30%
 - 125 g
 - dodatkowo:
 - maliny
 - 100 g
 - śmietanka 30% (do wykończenia tortu)
 - 300 ml
 

 

