Tort limonkowo-malinowy
czas przygotowania: 75 minut + chłodzenie i składanie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- ciasto maślane:
- miękkie masło
- 185 g
- cukier
- 150 g
- jajko "zerówka"
- 3 sztuki
- mąka pszenna
- 270 g
- mąka ziemniaczana
- 10 g
- proszek do pieczenia
- 3/4 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 3/4 łyżeczki
- skórka z limonki
- otarta z 1 sztuki
- maślanka lub kefir
- 180 ml
- nasączenie:
- sok z limonki
- z 1 sztuki
- woda
- 200 ml
- limonkowy curd:
- sok z limonki
- 100 ml
- cukier
- 50 g
- jajko "zerówka"
- 2 sztuki
- masło
- 100 g
- krem malinowy:
- świeże lub mrożone maliny
- 150 g
- cukier
- 50 g
- żelatyna
- 1 łyżeczka
- mascarpone
- 125 g
- śmietanka 30%
- 125 g
- dodatkowo:
- maliny
- 100 g
- śmietanka 30% (do wykończenia tortu)
- 300 ml