Tiramisu
- KREM:
- mascarpone
- 750 g
- jajko "zerówka"
- 5 sztuk
- cukier
- 100 g
- SYROP:
- kawa
- 200 ml
- kakao
- 25 g
- likier amaretto
- 50 g
- ekstrakt waniliowy
- 10 g
- DO PODANIA:
- biszkopt
- 24 sztuki
- kakao
- do posypania
Przepis: Tomek Zielke
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska
krok 1
Jajka mieszamy z cukrem w misce, ustawiamy nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.
krok 2
Podgrzewamy, ciągle mieszając, do temperatury mniej więcej 70 stopni, aż nieco zgęstnieją. Zdejmujemy masę jajeczną z ognia, lekko chłodzimy i ubijamy mikserem, aż zwiększą swoją objętość.
krok 3
Zimne mascarpone mieszamy, by rozluźnić jego strukturę, po czym łączymy z jajkami, dodając po trochu i ciągle miksując.
krok 4
Parzymy kawę. Gorącą kawą zalewamy kakao, mieszamy. Dodajemy resztę składników syropu. Chłodzimy.
krok 5
Biszkopty zanurzamy na sekundę w syropie i układamy w formie. Przykrywamy kremem i kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokrywamy resztą kremu, posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Więcej podobnych przepisów:
- Ludzie i inspiracje
Orzechowe desery na zimę
Karmel oblepia palce, orzechy miło chrzęszczą w zębach, a mózg się cieszy. Oto desery, które dodadzą energii w pochmurne i deszczowe dni.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Słodkie przepisy last minute
Ten, kto pozna przepis na uratowanie każdej, nawet najbardziej niespodziewanej sytuacji, będzie szczęśliwym (i najedzonym) człowiekiem. A co, jeśli pozna trzy takie przepisy?
- Ludzie i inspiracje
Orzechowe desery na zimę
Karmel oblepia palce, orzechy miło chrzęszczą w zębach, a mózg się cieszy. Oto desery, które dodadzą energii w pochmurne i deszczowe dni.
- Na mapie
Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
- Ludzie i inspiracje
Słodkie przepisy last minute
Ten, kto pozna przepis na uratowanie każdej, nawet najbardziej niespodziewanej sytuacji, będzie szczęśliwym (i najedzonym) człowiekiem. A co, jeśli pozna trzy takie przepisy?