Kukbuk
Kukbuk
Przepis na podpłomyk z tatarem z pomidorów malinowych. Jak zrobić tatar z pomidorów (fot. dinnershow.studio)

Tatar z pomidorów malinowych na podpłomyku z czarnuszką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
Tatar:
dojrzałe pomidory malinowe
500 g
białe balsamico lub ocet kwiatowy
2 łyżki
słodka musztarda
2 łyżki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
Podpłomyk:
oliwa
1 łyżka
prażone ziarna czarnuszki
1 łyżeczka
sól
szczypta
ciepła woda (50-60 stopni)
½ szklanki
mąka orkiszowa typu 650-700
200 g + do posypania
Do podania:
oliwa
2 łyżki
sól w płatkach
do smaku
świeży majeranek lub oregano
kilka gałązek

Przepis i przygotowanie: Michał Gniłka


Zdjęcie: Rafał Meszka

krok 1

Pomidory sparzamy przez 20 sekund, przekładamy do lodowatej wody. Obieramy i wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, polewamy octem, dodajemy musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Reklama

krok 2

W misce umieszczamy kolejno składniki podpłomyków: oliwę, czarnuszkę, sól, ciepłą wodę i mąkę. Zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Szczelnie przykrywamy miskę i odstawiamy. Po 20 minutach z masy formujemy kulki wielkości jajka – rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na dość cienkie placuszki. Rozgrzewamy dużą patelnię z grubym dnem i smażymy na niej podpłomyki – po 1-2 minuty z każdej strony. Dobrze wyrobione ciasto powinno się lekko nadąć i utworzyć na chwilę niby-balonik (podczas smażenia podpłomyka z drugiej strony). Gotowe podpłomyki przechowujemy przełożone ściereczkami. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, jeszcze ciepłe.

krok 3

Na każdy podpłomyk wykładamy niedużą porcję tatara, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i dekorujemy świeżymi listkami majeranku lub oregano.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk