Kukbuk
Kukbuk
Tarteletki z kruchego ciasta z sezonowymi owocami i polewą z białej czekolady ozdobione jagodami (fot. Sylwia Kaleta)

Tartaletki z musem jagodowym i białą czekoladą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 2 godziny + czas na schłodzenie ciasta
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Kruche ciasto:
mąka
250g + do podsypania
cukier puder
100 g
sól
szczypta
zimne masło
100 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
Mus:
jagody
10 łyżek
cukier puder
3 łyżki
żelatyna
2 łyżki
gorąca woda
10 łyżek
Polewa czekoladowa
biała czekolada
100 g
masło
1 łyżka
śmietana kremówka 30%
2 łyżki
Do dekoracji:
świeże owoce

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę, cukier puder, sól, drobno pokrojone zimne masło i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

krok 2

W tym czasie jagody wkładamy do rondelka, mieszamy z cukrem pudrem i podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok.

krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jagody blendujemy na gładką, jednolitą masę, dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy raz jeszcze, aż składniki dobrze się połączą. Odstawiamy do ostygnięcia.

Reklama

krok 4

Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Wycinamy z niego okręgi, trochę większe od średnicy foremek, których użyjemy do pieczenia tarteletek. Wyklejamy foremki ciastem, nakłuwamy przygotowane spody. Foremki wkładamy do lodówki na mniej więcej 60 minut.

krok 5

Wstawiamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, studzimy. Po całkowitym wystygnięciu delikatnie wyciągamy upieczone tarteletki z foremek.

krok 6

Ostudzony mus przekładamy na tarteletki z kruchego ciasta. Wkładamy je do lodówki na półtorej godziny.

krok 7

Białą czekoladę wraz z masłem i ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie na chwilę odstawiamy polewę, by mogła się nieco schłodzić – masa jednak powinna być wciąż płynna. Schłodzone tarteletki z jagodami polewamy przestudzoną czekoladą i ozdabiamy świeżymi owocami, na przykład borówkami. Ponownie wkładamy ciastka do lodówki na minimum pół godziny.

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk