Kukbuk
Kukbuk
Tarteteltki z orzechami i karmelem

Tarteletki orzechowo-karmelowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spody:
mąka
200 g
cukier puder Sweet Family
70 g
sól
1 g
zimne masło
90 g
jajka "zerówki"
1/2
karmel
brązowy cukier Sweet Family
160 g
śmietanka
160 g
masło
80 g
sól
2 g
orzechy
200 g

zdjęcie: Rafał Meszka


stylizacja: Beata Hadaś


przepis: Diana Kosiorek

krok 1

Mąkę, cukier i sól przesiewamy i mieszamy. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do suchych składników i rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji piasku. Dodajemy ½ jajka i zagniatamy. Ciasto formujemy w płaski kwadrat, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 

krok 2

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki – spody nakłuwamy widelcem. Razem z foremkami wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Bezpośrednio z niego przekładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 20 minut, do zrumienienia.

krok 3

Cukier na karmel wysypujemy na patelnię równą warstwą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Nie mieszamy, dopóki ¾ cukru się nie roztopi. W tym czasie zagotowujemy śmietankę. Cukier na patelni mieszamy i podgrzewamy, aż powstanie niezbyt ciemny karmel. Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorącą śmietankę. Masę zagotowujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło i sól.

Do upieczonych tarteletek wkładamy orzechy i zalewamy je karmelem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk