Kukbuk
Kukbuk
Tarta Szpinakowa – przepis, tarta ze szpinakiem i szparagami, posypaną migdałami (fot. Maciek Niemojewski)

Tarta ze szparagami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
sól
½ łyżeczki
żółtko jajka „zerówki”
1 sztuka
zimne masło
130 g
zimna woda
1-2 łyżki
Farsz:
cebula
1 sztuka
szparagi
1 pęczek
sól
½ łyżeczki + do smaku
jajko „zerówka”
2 sztuki
śmietanka 30%
150 ml
mascarpone
60 g
parmezan
50 g
sok z cytryny
1 łyżka
skórka otarta z cytryny
z ½ sztuki
gałka muszkatołowa
⅓ łyżeczki
czarny pieprz
do smaku
migdały w płatkach
garść

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Rafał Kwiczor


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Pośrodku robimy wgłębienie, do którego wrzucamy żółtko i pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Wlewamy 1 łyżkę wody i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy kolejną łyżkę wody. Gdy składniki się połączą, wylepiamy ciastem dno i brzegi formy do tarty (jeśli nie jest to forma ceramiczna, możemy ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia). Nakłuwamy ciasto widelcem. Tartę wstawiamy do lodówki na 30 minut.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cebulę kroimy w talarki. Szparagi myjemy, pozbawiamy twardych końcówek i wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy i zalewamy bardzo zimną wodą. Po 2 minutach wyjmujemy szparagi z wody i je osuszamy.

krok 3

Schłodzone ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W miseczce łączymy jajka, śmietanę, mascarpone, parmezan, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

krok 4

Na podpieczony spód wykładamy krążki cebuli, na nich kładziemy zblanszowane szparagi. Zalewamy warzywa przygotowaną masą jajeczną, wierzch posypujemy migdałami. Wstawiamy tartę do piekarnika na 25-30 minut – powinna ładnie się zarumienić. Po wyjęciu studzimy przez 10 minut, kroimy na porcje i podajemy.

Przepis pochodzi z cyklu Klasyczny pojedynek, który możecie śledzić na naszym instagramie

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk