![Tarta Szpinakowa – przepis, tarta ze szpinakiem i szparagami, posypaną migdałami (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SkaPpmloXI1mt4OaYnCXF8BI-HcMXF4fUkB-yP1SY1k/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDQtMjkv/V29qbmFfZGFuX3Rh/cnRhX3J1cmtpMTQ1/Mi5qcGc.jpg)
Tarta ze szparagami
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 250 g
- sól
- ½ łyżeczki
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- zimne masło
- 130 g
- zimna woda
- 1-2 łyżki
- Farsz:
- cebula
- 1 sztuka
- szparagi
- 1 pęczek
- sól
- ½ łyżeczki + do smaku
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- śmietanka 30%
- 150 ml
- mascarpone
- 60 g
- parmezan
- 50 g
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- skórka otarta z cytryny
- z ½ sztuki
- gałka muszkatołowa
- ⅓ łyżeczki
- czarny pieprz
- do smaku
- migdały w płatkach
- garść