Tarta z porem i cukinią
- Spód:
- mąka pełnoziarnista
- 170 g
- sól
- ½ łyżeczki
- zimne masło
- 85 g
- kwaśna śmietana 18%
- 35 g
- skórka z cytryny
- z ½ sztuki
- Nadzienie:
- por
- 250 g
- cukinia
- ½ sztuki
- czosnek
- 1 ząbek
- masło
- 10 g
- sól
- ½ łyżeczki
- jajko „zerówka”
- 2 sztuki
- crème fraîche
- 80 g
- śmietana 18%
- 40 ml
- ulubione zielone pesto
- 20 g + do podania
- parmezan
- do podania
Przepisy i przygotowanie: Edyta Przekop
Zdjęcie: Paulina Czyżewska
Stylizacja: Rafał Kwiczor
krok 1
Do miski przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, kwaśną śmietanę i skórkę z cytryny. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę. Umieszczamy ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
krok 2
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cukinię kroimy w kostkę lub w długie paski. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wrzucamy na nie pora, smażymy go przez 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy na talerz i studzimy. Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło i smażymy na nim cukinię. W trakcie smażenia oprószamy ją solą. Zdejmujemy na talerz, gdy zacznie się przypiekać.
krok 3
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do pieczenia, spód nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Wstawiamy ciasto do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
krok 4
Zimne ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, dociążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy spód przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
krok 5
Jajka ucieramy z crème fraîche, ze śmietaną i z zielonym pesto na jednolitą masę. Na podpieczony spód wykładamy pora z czosnkiem i ze smażoną cukinię, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 25 minut. Gotowa powinna być zwarta i ładnie zarumieniona. Po upieczeniu wyjmujemy ją z piekarnika i studzimy przez kilka minut. Jeszcze ciepłą tartę kroimy i podajemy z płatkami parmezanu i dodatkową porcją pesto.
Więcej przepisów z porem:
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!
- Ludzie i inspiracje
Najlepsze przepisy na tartę z porem
Por idealnie sprawdza się w roli nadzienia do tarty, a jego lekko ostry smak doskonale współgra z wieloma kuszącymi dodatkami. Przedstawiamy przepisy na najlepsze tarty z porem.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na zupę porową
Wyrazisty smak pora sprawia, że to warzywo znakomicie nadaje się do wielu rozmaitych dań, przede wszystkim – aromatycznych, rozgrzewających zup. Oto najlepsze przepisy na zupę porową!
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić surówkę z pora? Podpowiadamy 8 pysznych przepisów!
Surówka z pora, klasyczny dodatek do obiadu, śmiało może rywalizować z coleslaw czy ze startą marchewką z jabłkiem. Sprawdźcie, jak przygotować ją na osiem różnych sposobów!