Kukbuk
Kukbuk

Tarta z karmelizowaną cebulką dymką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Farsz:
cebula dymka
1 pęczek
czosnek
2 ząbki
młody por
2 sztuki
masło
50 g
szparagi
5 sztuk
mascarpone
100 g
starty parmezan
30 g
sól
do smaku
pieprz
do smaku
cytryna
1 sztuka
natka pietruszki
kilka gałązek
Ciasto:
ciasto francuskie dobrej jakości
500 g
jajko
1 sztuka
Dodatki:
kacze jajka
6 sztuk

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy farsz.

Cebulkę, czosnek i por kroimy bardzo drobno. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy warzywa ok. 10 minut, aż zmiękną. Umyte szparagi (nie musimy ich obierać) drobno siekamy i dorzucamy na patelnię. Wszystkie warzywa smażymy jeszcze przez 1 minutę, następnie zdejmujemy je z ognia, aby delikatnie przestygły. Podsmażone warzywa mieszamy z serkiem mascarpone i parmezanem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i skórką otartą z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

krok 2

Przygotowujemy tartę.

Piekarnik nagrzewamy do 200° (grzanie: góra i dół). Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dwa koła – jedno powinno być troszkę większe, aby przykryć spód tarty z farszem. Farsz nakładamy na środek mniejszego koła, zachowując 2–3 centymetry odstępu od brzegu. Spód z farszem przykrywamy większym kołem. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i bardzo dokładnie sklejamy. Ostrym nożem robimy ozdobne nacięcia na brzegu oraz malutki otwór („komin”) na samym środku placka, aby para miała ujście. Wierzch tarty smarujemy pozostałym jajkiem. Tartę pieczemy ok. 30 minut – powinna być pięknie złota.

krok 3

Ostatni szlif.

Tartę wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Następnie kroimy ją na kawałki i podajemy z kaczym jajkiem w koszulce lub sadzonym.

Przepis pochodzi z książki „Dzikie Historie” Ewy Michalskiej, więcej na temat książki przeczytasz w artykule >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk