Kukbuk
Kukbuk
Tarta na spodzie z ciastek oreo z jagodami, jeżynami i borówkami (fot. Sylwia Kaleta)

Tarta na spodzie oreo z musem jagodowym i kremem mascarpone

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Spód:
ciasteczka oreo
350 g
masło
60 g
Mus jagodowy:
jagody
400 g
cukier puder
3 łyżki
żelatyna
2 łyżki
gorąca woda
10 łyżek
Krem:
mascarpone
250 g
śmietanka 36%
100 g
cukier puder
3 łyżki

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Ciasteczka dokładnie rozdrabniamy w malakserze lub blenderem. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy masę na dnie. Formę wkładamy do lodówki.

krok 2

Jagody wkładamy do rondelka, mieszamy z cukrem pudrem i podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok.

krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a jagody blendujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy do nich rozpuszczoną żelatynę. Blendujemy ponownie do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Gotowy mus odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wylewamy go na spód tarty i wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu mus stężeje.

krok 4

Mocno schłodzone mascarpone i śmietankę wkładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na gładką, puszystą masę. Krem wykładamy na mus jagodowy. Dekorujemy świeżymi owocami.

Więcej przepisów z jagodami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk