Kukbuk
Kukbuk

Tarta cytrynowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Ciasto:
masło
3/4 kostki
mąka
250 g
miód
2 łyżki
zimna woda
2 łyżki
Krem:
cytryna
3 sztuki
masło
1/2 kostki
miód
4 łyżki
żółtka
6
mąka kukurydziana
2 łyżki
Dekoracja
cukier puder Sweet Family
według uznania

przepis: Diana Kosiorek


stylizacja: Marcin Lewandowski


zdjęcie: Rafał Meszka

Masło siekamy z mąką na kawałeczki, miód rozrabiamy z wodą. Dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt suche, dodajemy po łyżce zimnej wody). Ciasto owijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut, aż się przyrumieni. Kiedy ciasto będzie stygło, przygotowujemy krem – z cytryn ścieramy skórkę, następnie wyciskamy sok. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz miód. Na małym ogniu podgrzewamy miksturę, aby rozpuściły się cukier i masło. Zestawiamy z ognia i nieustannie mieszając, dodajemy kolejno 6 żółtek. Ponownie stawiamy na ogniu i mieszając nieustannie, gotujemy chwilę, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w trzech łyżkach wody, mieszamy i zestawiamy z ognia. Tak przygotowany krem rozlewamy na spodzie tarty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!