Kukbuk
Kukbuk

Tarta cytrynowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Śmietanka:
śmietanka 36%
200 ml
kwiaty czarnego bzu
6 kwiatostanów
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
cukier puder
75 g
zimne masło
180 g
sól
szczypta
żółtka
2 sztuki
sok z cytryny
20 ml
Nadzienie:
cukier
140 g
jajka
5 sztuk
śmietanka aromatyzowana bzem
150 ml
cok z cytryny
150 ml (z około 3 cytryn)
skórka otarta z cytryny
z 3 sztuk
Dodatki:
kwiaty czarnego bzu
syrop z bzu
50 ml

Przepis i przygotowanie: Ewa Michalska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Kaniuk

krok 1

Przygotowujemy śmietankę aromatyzowaną bzem.

Dzień przed pieczeniem tarty do śmietanki* dodajemy kwiaty bzu i wkładamy ją na całą noc do lodówki, aby nabrała smaku. Używamy samych kwiatów, bez łodyg.

* Śmietanki używamy nieco więcej, niż potrzebujemy do nadzienia, ponieważ kwiaty bzu nieco nią nasiąkną.

krok 2

Przygotowujemy kruche ciasto.

Mąkę, cukier, masło i sól przekładamy do blendera lub ucieramy ręczniena drobną kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę. Szybko zagniatamy składniki, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

krok 3

Pieczemy spód tarty.

Piekarnik nagrzewamy do 180° (grzanie: góra i dół z termobiegiem). Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy schłodzone ciasto na grubość ok. 4 milimetrów. Ciastem wykładamy formę do tarty i dobrze dociskamy brzegi. Tak przygotowany spód tarty chłodzimy w zamrażalniku kolejne30 minut.Po tym czasie spód przykrywamy kawałkiem pergaminu większym od formyi wsypujemy na niego obciążenie (możemy użyć specjalnych kulek lub fasoli, kaszy czy ryżu).Ciasto pieczemy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pergamin z obciążeniemi pieczemy spód kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spód całkowicie studzimy.

krok 4

Przygotowujemy nadzienie cytrynowe.

Wyjmujemy kwiaty bzu ze śmietanki. Cukier mieszamy z jajkami na pastę. Dodajemy do niej śmietankę nasyconą smakiem czarnego bzu oraz sok i skórkę otartą z cytryny.

krok 5

Pieczemy tartę.

Piekarnik nagrzewamy do 140° (grzanie: góra i dół z termoobiegiem). Nadzienie cytrynowe wylewamy na upieczony spód. Tartę pieczemy 30–40 minut, aż nadzienie będzie ścięte (w dotyku powinno przypominać galaretkę). Upieczoną tartę pozostawiamy do wystygnięcia. Chłodzimy ją minimum 2 godziny przed podaniem, a najlepiej – całą noc.

krok 6

Ostatni szlif.

Kwiaty czarnego bzu zanurzamy w syropie i dekorujemy nimi wierzch tarty.

Przepis pochodzi z książki „Dzikie Historie” Ewy Michalskiej, więcej na temat książki przeczytasz w artykule >>

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk