Kukbuk
Kukbuk
czekoladowy sos do mięs, przepis na szponder (fot. Maciek Niemojewski)

Szponder wołowy z grzybami i kremową polentą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
szponder:
szponder wołowy bez kości
800 g
sól
do smaku
oliwa
2 łyżki
wytrawne czerwone wino
200 ml
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
marchewka
1 sztuka
pieczarki portobello
2 sztuki
bulion wołowy, drobiowy lub warzywny
200 ml
ziarna czarnego pieprzu
1 łyżeczka
tymianek
2 gałązki
polenta:
polenta
240 g
mleko pełne
300 ml
woda
300 ml
sól
do smaku
masło
30 g
grzyby:
pieczarki portobello
300 g
sól i pieprz
do smaku
oliwa
2 łyżki
masło
20 g
sos czekoladowo-musztardowy:
musztarda sarepska Kamis
30 g
gorzka czekolada
30 g
sól
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
masło
20 g
pokruszona sucha bagietka
40 g

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Szponder dzielimy na duże kawałki o boku mniej więcej 6 centymetrów, solimy. Obsmażamy na patelni, na oliwie, na ostrym ogniu z każdej strony, aż powierzchnia się przyrumieni. Przekładamy do naczynia do pieczenia, a na patelnię wlewamy wino – gotujemy 3 minuty, po czym przelewamy do mięsa. Dodajemy pokrojone w kawałki: cebulę, czosnek, marchewkę, grzyby. Wlewamy bulion, dodajemy pieprz i tymianek. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 160 stopni do miękkości, 2-2½ godziny (co jakiś czas sprawdzamy, czy nic się nie przypala). Po upieczeniu pozwalamy mięsu odpocząć pod przykryciem – około 30 minut.

krok 2

Polentę mieszamy z mlekiem i wodą, solimy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut, aż będzie bardzo miękka i kremowa (w razie potrzeby dolewamy wody). Na samym końcu mieszamy z masłem.

krok 3

Portobello solimy i obsmażamy na oliwie, aż zbrązowieją. Dodajemy masło i smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

krok 4

Mięso wyjmujemy z sosu, który następnie odcedzamy z warzyw i przypraw. Wywar z mięsa i warzyw podgrzewamy, dodajemy do niego musztardę i pokruszoną czekoladę. Rozpuszczamy dokładnie czekoladę, próbujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dokładnie mieszamy z masłem.

krok 5

Mięso wykładamy na talerz, dodajemy grzyby, polewamy sosem. Podajemy posypane pokruszoną, podsmażoną bagietką.

Przepis przygotowany we współpracy z marką Kamis.

Sprawdź także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk