Szponder wołowy z grzybami i kremową polentą
czas przygotowania: 3 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- szponder:
- szponder wołowy bez kości
- 800 g
- sól
- do smaku
- oliwa
- 2 łyżki
- wytrawne czerwone wino
- 200 ml
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 2 ząbki
- marchewka
- 1 sztuka
- pieczarki portobello
- 2 sztuki
- bulion wołowy, drobiowy lub warzywny
- 200 ml
- ziarna czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka
- tymianek
- 2 gałązki
- polenta:
- polenta
- 240 g
- mleko pełne
- 300 ml
- woda
- 300 ml
- sól
- do smaku
- masło
- 30 g
- grzyby:
- pieczarki portobello
- 300 g
- sól i pieprz
- do smaku
- oliwa
- 2 łyżki
- masło
- 20 g
- sos czekoladowo-musztardowy:
- musztarda sarepska Kamis
- 30 g
- gorzka czekolada
- 30 g
- sól
- do smaku
- mielony czarny pieprz
- do smaku
- masło
- 20 g
- pokruszona sucha bagietka
- 40 g