Kukbuk
Kukbuk
Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche (fot. Maciek Niemojewski)

Szparagi z wędzonym boczkiem i dressingiem Gribiche

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
dressing:
jajko "zerówka"
2 sztuki
korniszony
4 sztuki
kapary
1/2 łyżki
oliwa
3 łyżki
ocet winny
1 łyżka
musztarda ziarnista
1/2 łyżki
sól gruboziarnista
do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku
posiekana natka pietruszki
1 łyżka
szparagi:
zielone szparagi
1/2 pęczka
wedzony boczek w plastrach
150 g
masło
1 łyżka
sól
szczypta
natka pietruszki
do dekoracji

Przepis i przygotowanie potrawy: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

krok 1

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy na małe kawałki.

krok 2

Korniszony siekamy, kapary odsączamy i kroimy na kawałki. Oliwę, ocet winny i musztardę łączymy w jednej miseczce. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy korniszony i kapary, dodajemy pokrojone jajka, posiekaną natkę pietruszki i delikatnie mieszamy.

krok 3

Szparagi myjemy i po odcięciu zdrewniałych końcówek kroimy pod skosem na małe kawałki.

krok 4

Na dużej patelni smażymy plastry boczku, aż staną się złociste i chrupiące. Gotowe czipsy z boczku odsączamy na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szparagi przez 6 minut. Solimy w trakcie smażenia. Zdejmujemy z patelni, gdy szparagi będą miękkie i złociste, ale wciąż chrupiące.

krok 5

Na talerz wykładamy zblanszowane szparagi i czipsy z boczku, polewamy dressingiem i dekorujemy natką pietruszki.

TIP

Jeśli nie chcemy przygotowywać dressingu, możemy ugotować klasyczne jajko w koszulce, które również będzie się doskonale komponowało z delikatnymi szparagami podsmażonymi na maśle.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk