Kukbuk
Kukbuk
szakszuka, zielona szakszuka, szakszuka ze szpinakiem, jajka ze szpinakiem, szpinak, wytrawne śniadanie, zdrowe śniadanie, jajka na śniadanie, leniwe śniadanie

„Szakszuka” szpinakowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
masło
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
czosnek
2 ząbki
świeży szpinak
400 g
śmietana 18%
1/2 szklanki
ser feta
100 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
sól
do smaku
pieprz
do smaku
gałka muszkatołowa
szczypta
orzechy włoskie
garść

Przepis: Monika Walecka


Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

Szakszuka szpinakowa, czyli sposób na jajka na śniadanie (fot. Maciej Niemojewski)

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę.

Czosnek obieramy, drobno siekamy i chwilę przesmażamy na tłuszczu.

Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zmniejszy objętość. Dodajemy śmietanę, wodę i dusimy szpinak bez przykrycia. Kiedy płyn odparuje, wkruszamy ser feta, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dobrze mieszamy.

Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, robimy trzy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż jajko zetnie się do naszej ulubionej konsystencji, co powinno zająć 15-20 minut.

TIP

Do zielonej szakszuki można dodać też szczaw, botwinkę, jarmuż czy mangold, a także zioła, np. szczypiorek czy koperek. Przysmażone razem z zieleniną uwolnią smakowity aromat wakacji na wsi.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk