Kukbuk
Kukbuk

Szakszuka dyniowa z cieciorką i ziołami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
cebula żółta
1 mała sztuka
czosnek
2 ząbki
papryczka chili
⅓ sztuki
olej kokosowy
1 łyżka
kumin
⅓ łyżeczki
wędzona papryka
½ łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
cynamon
szczypta
imbir
szczypta
sól
⅓ łyżeczki
czarny pieprz
szczypta
cukier trzcinowy
½ łyżeczki
ciecierzyca konserwowa
100 g
pomidory malinowe
2 sztuki
purée z dyni
100 g
mleczko kokosowe
50 ml
jajko „zerówka”
3 sztuki
natka pietruszki
½ pęczka
świeża mięta
garść
ser feta
50 g
świeże pieczywo lub grzanki
do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

krok 1

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili razem z pestkami kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę – smażymy ją, aż zrobi się szklista. Dodajemy czosnek i papryczkę i smażymy przez 1 minutę. Następnie do warzyw wsypujemy kumin, wędzoną paprykę, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól, cukier i czarny pieprz – mieszamy i smażymy przez 1-2 minuty.

krok 2

Gdy poczujemy wyraźny aromat przypraw, na patelnię wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę, obtaczamy ją w przyprawach i lekko rumienimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory malinowe i purée z dyni. Zmniejszamy ogień i redukujemy sos przez mniej więcej 10 minut – często mieszamy składniki na patelni. W trakcie gotowania wlewamy mleczko kokosowe.

krok 3

Gdy masa się zagęści, robimy w niej wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy patelnię i smażymy jej zawartość na małym ogniu, aż jajka się zetną. Szakszukę podajemy od razu po przygotowaniu, posypaną świeżymi ziołami i pokruszoną fetą, z ulubionym pieczywem jako dodatkiem.

Przepis powstał we współpracy z marką Electrolux. Więcej podobnych przepisów znajdziecie w materiale: Kuchnia w stylu less waste >>

Więcej przepisów z dynią:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk