Kukbuk
Kukbuk
surówka z pora przepis

Surówka z pora z jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
200 g
sól
1 łyżeczka + do smaku
drobny cukier
½ łyżeczki
sałata rzymska
50 g
ogórek kiszony
100 g
zielone jabłko
½ sztuki
świeży koperek
½ pęczka
oliwa
2 łyżki
świeżo mielony czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki, wrzucamy do miseczki, posypujemy solą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

krok 2

Sałatę myjemy, osuszamy i siekamy. Ogórek kroimy w cienkie plastry. Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Koperek siekamy.

krok 3

Do miski z porem dodajemy sałatę, plasterki ogórka, jabłko i posiekany koperek. Polewamy oliwą i doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk