Kukbuk
Kukbuk
Surówka z pora przepis surówki z pora

Surówka z pora i kukurydzy z sosem majonezowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
200 g
sok z cytryny
2 łyżki
kukurydza konserwowa
150 g
majonez
20 g
śmietana 18%
30 g
sól
½ łyżeczki
pieprz cytrynowy
⅓ łyżeczki
prażony sezam
15 g + opcjonalnie do podania
kolendra
opcjonalnie do podania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Oczyszczonego pora kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

krok 2

Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pora. Do miski dokładamy majonez i śmietanę. Wsypujemy sól, pieprz cytrynowy i prażony sezam, dokładnie mieszamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu. Możemy ją posypać dodatkową porcją sezamu i listkami świeżej kolendry.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk