Kukbuk
Kukbuk
surówka z pora przepis surówki z pora

Surówka z pora i zielonych jabłek ze szczypiorkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
por
250 g
sól
1 łyżeczka + opcjonalnie do smaku
cukier
1 łyżeczka
zielone jabłko
2 sztuki
szczypiorek
½ pęczka
gęsty jogurt naturalny
4 łyżki
sok z cytryny
1 łyżeczka
czarny pieprz
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

kork 1

Oczyszczonego pora kroimy wzdłuż na pół, następnie tniemy w wąskie słupki. Wrzucamy do miski, posypujemy solą i cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

krok 2

Zielone jabłka myjemy, rozkrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Owoce kroimy w cienkie plastry, a następnie w wąskie słupki. Szczypiorek siekamy.

krok 3

Do miękkiego pora dodajemy jabłka, szczypiorek i gęsty jogurt naturalny. Doprawiamy sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk