Kukbuk
Kukbuk
surówka z pora przepis

Surówka z pora z gotowanymi jajkami i pieczarkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
jajka "zerówka"
2 sztuki
sól
1½ łyżeczki
por
250 g
ser cheddar
20 g
pieczarki
200 g
masło
15 ml
czarny pieprz
¼ łyżeczki
wędzona papryka
⅓ łyżeczki
majonez
30 g
śmietana 18%
20 g
chrzan
10 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z 1 łyżeczką soli. Oczyszczonego pora kroimy w cienkie plasterki. Ser ścieramy na drobnej tarce.

krok 2

Pieczarki myjemy, kroimy w plastry lub w ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Nie mieszamy! Gdy z pieczarek odparuje woda, na patelnię dokładamy masło, doprawiamy pieprzem i wędzoną papryką, mieszamy. Smażymy, aż grzyby ładnie się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

krok 3

Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich pora, ser, pieczarki, majonez, śmietanę i chrzan. Bardzo delikatnie mieszamy. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na minimum 15-20 minut, aby smaki dobrze się połączyły.

TIP:

Jeśli chcemy, żeby por był bardziej delikatny w smaku, po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Dzięki temu por będzie również łatwostrawny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk