Kukbuk
Kukbuk
surówki z pora przepis surówka z pora

Surówka z pora i marchewki z natką pietruszki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
por
250 g
marchewka
2 małe sztuki
natka pietruszki
½ pęczka
oliwa
3 łyżki
ocet winny
1 łyżka
musztarda diżońska
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżeczka
sok z cytryny
1 łyżeczka
sól
½ łyżeczki
czarny pieprz
⅓ łyżeczki

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Oczyszczonego pora kroimy w półplasterki. Marchewki obieramy i przy użyciu obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Natkę pietruszki siekamy.

krok 2

Warzywa i natkę pietruszki przekładamy do miski. W słoiczku łączymy oliwę, ocet winny, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz i energicznie potrząsamy, aż powstanie jednolity sos. Tak przygotowanym dressingiem polewamy warzywa, mieszamy. Surówkę najlepiej podać od razu po przygotowaniu.

TIP:

Jeśli chcemy, żeby por był bardziej delikatny w smaku, po pokrojeniu zalewamy go wrzątkiem na 1-2 minuty, a następnie odsączamy i studzimy na sitku. Dzięki temu por będzie również łatwostrawny.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk