Kukbuk
Kukbuk
makaron ze szparagami, parmezanem i pistacjami, obiad ze szparagami dla dzieci (fot. Zuza Rożek)

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
zielone szparagi
pęczek
makaron spaghetti
250 g
pistacje
50 g
parmezan
80 g
masło
2 łyżki
pieprz i sól
sok z cytryny

Przepis: Jessica Nadziejko

krok 1

Makaron gotujemy al dente, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Gotowy odcedzamy, zostawiając wcześniej ok. 1/2 szklanki wody, w której makaron się gotował. 

krok 2

Końcówki szparagów odłamujemy. Resztę warzywa myjemy i delikatnie osuszamy.

krok 3

Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szparagi i smażymy je kilka minut, aż zmiękną i nieco się zrumienią. Dokładamy ugotowany makaron, starty parmezan, posiekane pistacje, kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawy. Całość podlewamy stopniowo kilkoma łyżkami wody pozostawionej po gotowaniu makaronu, mieszamy i zestawiamy z ognia.

Podajemy od razu, oprószając dodatkową porcją parmezanu, pistacji i świeżo mielonego pieprzu. 

Więcej przepisów ze szparagami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk