Kukbuk
Kukbuk

Spaghetti all’assassina z serem stracciatella

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
woda
1 ½ l
koncentrat pomidorowy
3-4 łyżki
czosnek
3 ząbki
oliwa
80 ml
papryczka peperoncino
według uznania
przecier pomidorowy
500 ml
makaron spqaghetti
180 g
ser stracciatella
100 g

Przepis i przygotowanie: Francesca Antichi / Bianca


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

kork 1

W garnuszku łączymy wodę, koncentrat i zagotowujemy. Do realizacji przepisu najlepiej się sprawdzi szeroka, żeliwna patelnia, najlepiej o niezbyt wysokim rancie.

krok 2

Podsmażamy drobno posiekany czosnek i papryczkę na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy przez około 5 minut. Do patelni z sosem dodajemy surowy makaron i rozkładamy go równomiernie na dnie patelni. Nie ruszając makaronu pozostawiamy na wysokim ogniu na kilka minut. Zależy nam na tym aby makaron oprócz ugotowania także się przypalał (stopień przypalenia zależnie od osobistych preferencji). Po 3 minutach obracamy makaron i czekamy kolejne 3 minuty po czym dodajemy po trochu bulion z koncentratu. Doprawiamy solą. Gotujemy aż makaron będzie al dente, widocznie przypalony i z zagęszczonym sosem i zdejmujemy z ognia. Podajemy z serem stracciatella z wierzchu i obficie polane oliwą.

Przepis powstał we współpracy z restauracją i sklepem Bianca, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk