Kukbuk
Kukbuk

Smażony filet z dorsza z sałatką ziołową i kruszonką z oliwą cytrynową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
ryba:
dorsz
2 filety
oliwa Monini Classico
40 ml
mąka pszenna (opcjonalnie)
do obtoczenia
sól i pieprz
do smaku
sałatka:
natka pietruszki
30 g
koperek
10 g
mięta
10 g
mała szalotka
1/2 sztuki
sól i pieprz
do smaku
sok z cytryny
1 łyżka
oliwa Monini Cytryna
30 ml
kruszonka:
oliwa Monini Cytryna
80 ml
bułka tarta
z 2 kromek chleba na zakwasie (gdy pieczywo wyschnie, kruszymy je w moździerzu, by uzyskać grubsze granulki)
sól w płatkach
do smaku
orzechy lub słonecznik
do posypania
opcjonalnie:
oliwa Monini Cytryna
do polania

Przepis i zdjęcie: Paulina Adamiuk, This Flavorful Life

Krok 1

Filety kładziemy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody. 

Krok 2

Przygotowujemy sałatkę. Zioła rwiemy na spore kawałki. Szalotkę siekamy jak najdrobniej, wkładamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy, by smak cebuli złagodniał, zioła i oliwę dodajemy dopiero przed podaniem dania. 

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, po chwili wsypujemy bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy sól i posiekane orzechy lub słonecznik. Kruszonka powinna mieć sypką konsystencję. Jeśli tłuszczu jest zbyt dużo można dodać więcej pokruszonego chleba, a po usmażeniu wyłożyć kruszonkę na ręcznik papierowy. 

Krok 4

Wracamy do ryby. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy na nią oliwę i czekamy, by się nagrzała.

Filet przed smażeniem możemy obtoczyć w mące pszennej. Rybę smażymy z jednej strony około 3 minut – najlepiej nie podnosić jej w tym czasie i pozwolić, by mięso ładnie się ścięło i zarumieniło. Przewracamy filet na drugą stronę i smażymy znów 3 minuty. Czas smażenia zależy od grubości filetu – jeśli jest bardzo płaski, być może trzeba skrócić czas smażenia, by nie był zbyt suchy. Przekładamy rybę z patelni na ręcznik papierowy. 

Krok 5

Dorsza układamy na talerzu. Posypujemy kruszonką, na nią wykładamy sałatkę ziołową. Możemy polać oliwą cytrynową.

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk