Smażony filet z dorsza z sałatką ziołową i kruszonką z oliwą cytrynową
czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- ryba:
- dorsz
- 2 filety
- oliwa Monini Classico
- 40 ml
- mąka pszenna (opcjonalnie)
- do obtoczenia
- sól i pieprz
- do smaku
- sałatka:
- natka pietruszki
- 30 g
- koperek
- 10 g
- mięta
- 10 g
- mała szalotka
- 1/2 sztuki
- sól i pieprz
- do smaku
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- oliwa Monini Cytryna
- 30 ml
- kruszonka:
- oliwa Monini Cytryna
- 80 ml
- bułka tarta
- z 2 kromek chleba na zakwasie (gdy pieczywo wyschnie, kruszymy je w moździerzu, by uzyskać grubsze granulki)
- sól w płatkach
- do smaku
- orzechy lub słonecznik
- do posypania
- opcjonalnie:
- oliwa Monini Cytryna
- do polania