Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź przepis na smażonego dorsza z kaszanką, pomidorami i rukolą (fot. dinnershow.studio)

Smażony dorsz z kaszanką, pomidorami i rukolą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kaszanka
1 sztuka
masło
do smażenia + 100 g
mała czerwona cebula
1 sztuka
olej słonecznikowy
do smażenia
filet dorsza
180 g
sól
do smaku
cytryna
½ sztuki
pomidory
3 sztuki
rukola
kilka listków

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio

krok 1

Kaszankę wyjmujemy z flaka, kroimy na plastry i smażymy na chrupko na maśle, rozdrabniając widelcem. Przesuwamy kaszankę na bok i na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę – na złoto. Mieszamy ją z kaszanką – przekładamy na talerz.

krok 2

Na patelnię wlewamy olej i smażymy dorsza. Pod koniec smażenia dodajemy masło (100 gramów), delikatnie solimy i wyciskamy sok z ½ cytryny. Przekładamy dorsza na kaszankę. Pomidory przecinamy na pół i smażymy na maśle od strony przecięcia. Przekładamy na talerz. Na patelnię po pomidorach dajemy odrobinę masła i gdy się rozpuści, polewamy nim danie na talerzu. Dekorujemy rukolą.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk