Kukbuk
Kukbuk
Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczy i budyniem, Winiary, przepis Tomek Zielke

Sernik z kandyzowaną skórką pomarańczy i budyniem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 1,5 godziny pieczenia + 12 godzin studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
SPÓD:
herbatniki maślane
100 g
masło
30 g + do natłuszczenia
mąka pszenna
1 łyżeczka
jajko "zerówka" roztrzepane
2 łyżki
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA:
pomarańcza
2 sztuki
cukier
100 g
MASA SEROWA:
masło
90 g
cukier
90 g
kremowy serek typu Philadelphia
750 g
mąka pszenna
20 g
Budyń Śmietankowy Winiary
1 opakowanie
jajko "zerówka"
3 sztuki

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy formę o średnicy 22 centymetrów. Wykrawamy koło z papieru do pieczenia i umieszczamy je na posmarowanym masłem spodzie formy. Herbatniki miksujemy z masłem (30 gramów), mąką, roztrzepanym jajkiem – masą wylepiamy dno formy. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni. Studzimy.

krok 2

Pomarańcze obieramy. Ze skórek usuwamy biały miąższ i kroimy je w cienkie paseczki. Obgotowujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty, opłukujemy. W garnku, w szklance wody rozpuszczamy cukier. Wrzucamy skórkę pomarańczową i gotujemy, aż większość wody odparuje (około 20 minut).

krok 3

Przygotowujemy masę serową. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy ser, przesianą mąkę, budyń i dokładnie miksujemy. Wbijamy pojedynczo jajka i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Uderzamy miską z mieszaniną w blat, żeby pozbyć  się pęcherzyków powietrza. Wlewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy w temperaturze 130-140 stopni około 75 minut. 

krok 4

Wyłączamy piekarnik i pozwalamy sernikowi dopiekać się w stygnącym piekarniku przez 75 minut. Wyjmujemy sernik z piekarnika, studzimy i wkładamy na 8-12 godzin do lodówki.

krok 5

Przed wyjęciem z formy oddzielamy nożem sernik od obręczy. Podajemy z kandyzowaną skórką pomarańczy.

Logo WINIARY

Przepis powstał we współpracy z WINIARY

Spróbuj także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk