Kukbuk
Kukbuk

Sernik na zimno z truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
żelatyna
16-20 g
woda
100 ml
ser do serników lub twaróg półtłusty
600 g
cukier
100-120 g
śmietana kremówka 30%
200 ml
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
truskawki
300 g
świeże zioła

Przepis i zdjęcie: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

krok 1

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wkładamy ser oraz cukier, dodajemy kremówkę i ekstrakt waniliowy. Całość ucieramy na gładką masę. 

krok 2

Do przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej i starannie mieszamy. Czynność powtarzamy kilkukrotnie. Tak powstałą mieszaninę wlewamy do masy serowej, dokładnie łączymy, a następnie przelewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm. Sernik wstawiamy na 20 minut do lodówki.

krok 3

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Po schłodzeniu na wierzchu sernika układamy truskawki i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na 4-5 godzin. Przed wyjęciem sernika z tortownicy należy go obkroić przy brzegach, by nie popękał podczas zdejmowania formy. Pokrojony sernik ozdabiamy świeżymi ziołami.

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki "Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek.

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk