Kukbuk
Kukbuk
Kremowy sernik na zimno z mascarpone, z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie (fot. Maciej Niemojewski)

Sernik na zimno z solonym karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
spód:
masło
50 g
ciasteczka owsiane
150 g
masa serowa:
śmietanka 30%
200 ml
biała czekolada
150 g
twaróg sernikowy
300 g
mascarpone
250 g
cukier puder
50 g
masło orzechowe
250 g
solony karmel
100 g
do dekoracji:
orzechy ziemne
według uznania
karmel
według uznania

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Marcin Lewandowski


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Przygotowujemy spód sernika. Masło rozpuszczamy. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy do nich masło i ponownie miksujemy do momentu, kiedy składniki się połączą. Formę o średnicy 21 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy masą ciasteczkową – równomiernie ją rozprowadzamy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Sernik bez pieczenia z białą czekoladą i z solonym karmlem na ciasteczkowym spodzie składniki (fot. Maciej Niemojewski)

krok 2

Połowę śmietanki podgrzewamy w małym garnku. Białą czekoladę łamiemy na małe, równe kawałki i wrzucamy je do miseczki. Zalewamy ciepłą śmietaną. Po 3 minutach czekoladę mieszamy – powinien powstać jednolity, gładki krem.

krok 3

W misie miksera umieszczamy pozostałą śmietankę i ubijamy ją na sztywną pianę. W oddzielnej misce miksujemy twaróg sernikowy i mascarpone. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

krok 4

Do połowy masy serowej dodajemy cukier puder i masło orzechowe. Krótko miksujemy. Do drugiej części wlewamy masę czekoladową i również krótko ubijamy.

krok 5

Na schłodzony spód z ciasteczek w dowolny sposób wykładamy połowę masy orzechowej i połowę czekoladowej. Na kremy wylewamy połowę solonego karmelu – mieszamy przy użyciu patyczka. Następnie dodajemy pozostałe części obu mas i znowu polewamy karmelem, który dokładnie mieszamy z masami. Na koniec wyrównujemy powierzchnię.

krok 6

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem sernik posypujemy orzechami ziemnymi. Możemy również polać dodatkową porcją karmelu.

Zobacz także:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk